Posts

Showing posts from November, 2011

RJ Ayam Penyet, Kuching

Image
Holaa...!
Kali nih entry untuk makan2 plak disekitar bandar Kuching.
Today aku upload kedai makan yang awesome untuk kategori ayam penyet... Nama kedai tersebut adalah RJ Ayam Penyet.

RJ Ayam Penyet mempunyai beberapa branch di Kuching dan yang aku pergi nih berhampiran dengan Jalan Satok dan juga berdekatan dengan Pasar Satok. Satu lagik branch yang aku singgah berhampiran dengan Waterfront, takde laa dekat sgt kena laa jalan berhadapan dengan hotel Grand Margherita.


Seperti biasa la menu RJ Ayam Penyer sama seperti kedai ayam penyet yang lain kat KL. Cuma yang special nyer ayam penyet dgn ayam bakar dier sangat tiptop! Aku order dua jenis makan iaitu ayam penyet dan jugak ayam bakar plus ikan keli . Sambal lada dier menyebabkan anda berasa tiptop sehingga order nasik satu lagik.






Decoration RJ Ayam Penyet jugak sempoi ala2 old school, owner memilih decoration old-type untuk kedainya, byk barang2 lama dgn old picture dorang collect dan paku kat dinding.

So kalu makan tu boleh laa tgk …

Bintulu, Sarawak

Image
Huuuu... Rare town Bintulu.
Bintulu adalah bandar kecil di Sarawak dan bukanlah tempat untuk melancong kesana kemari... Bintulu lebih dikenali sebagai Sarawak Energy Place dimana energy source utk Sarawak dijana disini.
Tapi kat sini jugak adalah salah satu pintu masuk untuk ker Gua Niah dan Mulu National Park. Tapi kedua2 tmpt nih jauhnya lebih kurang dlm 80-100km lagik laa dari bandar Bintulu.
Blog kali nih aku upload some picture dlm versi black/white. Sajo jer nk try tgk lawo ker idak...

Kuching, Sarawak

Image
Kamik ker Kuching Sarawak!

1 Week berada di Kuching, rasanya tak semua tempat ronda di sekitar Kuching pasal tak larat nk jalan da.... 1st sampai di International Airport tu kami tros shoot ke tempat kerja dahulu baru proceed cari hotel.


Di bandaraya Kuching, macambiasa laa tempat yang selalu org singgah kat Waterfront depan hotel Hilton tu. Kalu ader kereta, leh laa pergi kat Jong Crocodile, gi sempadan Malaysia-Indo di Serikin, pastu maner2 laaaa nak pergi.. Kalu budget lebih leh masuk National Park... Boleh layan wild life kt sana dgn kayak jeram ker... Syiokkkkk!








Time aku ada kat Kuching aku tak sempat nak gi ker Pasar Pagi Satok dengan Pasar Serikin. So aku gi jejalan di Jong Crocodile yang korang leh tgk di link ini > http://nazrulakram.blogspot.com/2011/11/jong-crocodile-farm.html .



Kalu dah berada di Waterfront tu boleh ler singgah kat Little India, bersebelahan dengan kedai2 kraftangan tu aje.. Kt Linttle india tu jual mcm baju2 pasar malam ajer ler..

Selain dari tu korang…

Jong Crocodile Farm

Image
Jong Crocodile Farm Sarawak
Sabtu tempoh hari aku ader pigi ker Jong Crocodile pasal nk tgk buaya air dgn buaya darat... buhahahaha..... Disebabkan hasutan member2 lain yang mengatakan Jong crocodile membela buaya yang panjangnya 7 meter membuatkan aku rasa nk gi tgk ler...




Harga tiket adalah harga rakyat, utk org local Sarawak tiket RM10.00 for adults dan RM16.00 for Malaysian people. Yela tiket tu mungkin utk beli makanan utk boya air kt dalam dan juga boya darat yang kt darat nih...

Pas beli tiket and 1st thing yang aku rasa coool adalah gambar2 tangkapan buaya yang sungguh awesome! Kalu korg ingt lagik dulu metro (metro dulu) memaparkan gambar buaya yang ditangkap oleh penduduk kampung yang dah telan budak 8tahun & budak 10tahun.
No photography allowed untuk pameran gambar tersebut. So tak der gambar yang cooooll... 
Kat sini dorg collect dan pamerkan gambar yang gambar tak kuar dlm internet. Iaitu gmbar masa dorang tangkap time buaya tgh hidup sehinggalah sesi pembedahan per…

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...