Posts

Showing posts from June, 2012

Ark Hotel -30 Story Building Built In 15 Days

Image
Ark Hotel, China - 30 Story Building Built In 15 Days

Walaupon rasanya sudah lambat untuk sharing, tapi aku tetap nak sharing dengan entry yang baru ini yang berkisahkan kepantasan wargangeara China membina bangunan untuk hotel setinggi 30 tingkat dalam masa 15 hari ajer.

Syarikat kumpulan pembinaan China itu terlibat untuk membina hotel ini dengan pantas, mungkin mereka merasakan membayar gaji pekerja adalah satu bebanan oleh syarikat tersebut. Akan tetapi untuk menyiapkan bangunan pantas ini seramai 100,000 tenaga kerja telah terlibat. Amek kau.... ramai giler..

Disebalik kepantasan pembinaan ini, bangunan ini merupakan satu-satunya bangunan pasang siap yang boleh dikatakan Smart Building. Ini kerana, bangunan ini direka untuk menahan dengan gempa bumi magnitud 9. 4panel automatik digunakan untuk membantu menapis cahaya matahari dan diolah semula dengan solar curtain yang mampu menjimatkan tenaga sebanyak 5X!

Bangunan ini juga mempunyai penapisan udara pada setiap bilik bagi meningk…

Standard Chartered KL Marathon 2012

Image
Standard Chartered KL Marathon 2012

For the fisrt time aku join event Marathon nih. Kali nih aku diajak oleh encik Adzli Bari dan encik Gulam untuk jadik Marshall Standard Chartered KL Marathon 2012. Memang cooool dan awesome walapon penat giler.. Err.... aku rasa next year dah taknak jadik marshall dah.. aku nak retired.

Dari jam 10mlm sampai ler ker keesokkan harinya kena standby dgn follow org yang dok marathon beramai-ramai tu.. nasib baik ler marshall naik basikal, kalu kena lari jugak mau muntah darah aku.

Oleh kerana bukan yang yang jadik runner dalam event marathon nih.. so aku tak mau bercerita mengenai categori yang dianjurkan, korang boleh tengok sendiri dalam website yang aku link-kan kat bawah entry nih untuk mengetahui prize/category yang dipertandingkan.

Disini aku paparkan beberapa gambar yang kami menjadi Marshall untuk runner2 pada hari event tersebut.



Fyi, SC KL Marathon nih adalah full marathon yang jauhnya 42.195km dan half marathon 21.751km, kami yang jadik marsh…

The Airbus A380

Image
The Airbus A380 : A Big Plane

Aku percaya rata2 rakyat Malaysia hampir separuh belum mengetahui ape kebenda Airbus tu. Mungkin dorang ingat satu sistem RapidKL yang baru yang telah dinamakan Airbus. Anda jangan salahkan makcik-pakcik jika mereka tidak tahu apa itu Airbus. Tapi anda harus tempeleng orang muda jika mereka langsung tidak tahu mengenainya.

Untuk pengetahuan yang tidak tahu langsung atau tidak mahu mengambil tahu mengenai Airbus nih, meh aku tolong paparkan beberapa visual grafik untuk mengetahui lebih lanjut apa itu Airbus.


Silalah layan dan memahaminya dengan lebih lanjut.






Source : malaysiaairline.com | visual.ly

Microsoft Surface

Image
Microsoft Surface Tablet
This product is coming soon.. Again dunia tablet memang terhangat dipasaran sehinggakan Microsoft pun juga tidak mahu ketinggalan untuk keluarkan product tablet ini walapun memang dah lambat.
Microsoft Tablet ini bersaiz 10.6 inch dan dikeluarkan dengan dua versi iaitu dalam Windows RT dan Windows 8 Pro. Tablet model RT dan 8 Pro mempunyai USB 2.0/3.0 build-in untuk kesenangan pengguna usb. Internal memory untuk RT adalah 32-64gb dan 8 Pro adalah 64-128gb. 
Seperti tablet-tablet yang lain, ada beberapa accessories untuk tablet Surface ini seperti keyboard untuk memudahkan pengguna. 
Kedua-dua OS nih memang support Windows Application terutama Microsoft Office. Jadi anda pasti tidak buntu jika anda mahu membuat kerja2 office dengan menggunakan tablet ini. Malah untuk surfing internet tablet ini juga support keseluruhan pelayar web sama seperti notebook anda.










Source : microsoft.com/surface

Cameron Valley Bangsar

Image
Cameron Valley, Bangsar
Petang tadi aku menuju ker Bangsar dan aku ternampak satu kedai Cameron Valley. Seingat aku Cameron Valley nih jual teh dan kedainya dekat Cameron Highlands, pastu aku try google dan aku jumpa dlm facebook bahawa Cameron Valley Cafe nih telah dibuka cawangan barunya di Bangsar.
Fyi, aku pon blom try lagik lepak'ing di Cameron Valley Bangsar nih pasal nak dapat parking kat area situ is not awesome! Btw aku amik beberapa gambar dari facebook untuk sharing you all'sss....
Di Cameron Valley Bangsar nih menyediakan menu lunch, hi-tea dan dinner. Mostly menu yang dihidangkan adalah ala western dan masakan masak lomak, sambal masak petai dengan nasik kerabu tidak terdapat disini.
Selain dari kedai makan, Cameron Valley juga ada side untuk jualan produknya yang sememangnya tea, dan aku tengok ada beberapa produk baru seperti kopi dan latte. Jadi xperlulah kita susah payah nak ker Cameron Highlands untuk menikmati hidangan yang original cuma bezanya, Bangsar pa…

Scrummy 2 - Space U8

Image
Scrummy 2 Restaurant at Space U8, Shah Alam
Salam.. entry kali nih adalah promotion for my auntie restaurant. There is Scrummy Restaurant franchise ke-2 yang terletak di Ground Floor Space U8 Shah Alam. How to be there? Just google map and searching for Space U8.
Fyi Scrummy 2 nih officially akan dirasmikan pada pertengahan June ini InsyAllah. Tema restoran Scrummy 2 ini juga bertemakan Pink English dan mereka menyajikan 100+ menu western, asian dan ala kampung untuk you all'sss.... 
Restoran ini akan beroperasi pada setiap hari dari jam 10.00am hingga 11.00pm, di dalam restaurant juga memberikan keselesaan yang tahap gaban dan amat sesuai jika anda membawa awek anda untuk bersantai kerana kedai ini memang bertemakan ciri-ciri kewanitaan. 
Selain itu juga you all'sss juga boleh lepak santai di Scrummy 2 nih pasal dorang juga menyajikan cup cakes, cakes dan some of muffins.. Tak lupa juga Sundae Ice Cream special daripada Lenka Ice Cream. Amat sesuai untuk menikmati hi-tea or suffe…

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...