Posts

Showing posts from July, 2013

Ramadhan dan Malam Lailatul Qadar

Image
Ramadhan dan Malam Lailatul Qadar

Semalam dah masuk 10 ramadhan terakhir, kita sebagai umat Islam digalakkan untuk memperlebihkan amal ibadat kerana ganjarannya yang tidak ternilai.

Tapi kita jangan pula mengejar perkara yang sunat sehingga melalaikan perkara yang wajib.

Siapakah yang mendapat Lailatul Qadar?
Orang yang pasti mendapat sebahagian Lailatul Qadar ialah orang yang solat Fardhu Maghrib dan Isyak secara berjamaah sepanjang bulan Ramadhan, dan dia tidur dengan azam yang kuat untuk solat Subuh berjemaah. Sabda Rasulullah s.a.w. “Sesiapa yang sholat ‘Isya` berjemaah, maka seolah-olah dia telah berqiyamulail separuh malam; Dan sesiapa yang sholat Subuh berjemaah, maka seolah-olah dia telah bersolat sepanjang malam.” (Hadis Sahih Riwayat Imam Tarmizi, Ibnu Majah dan Nasai)Solat tarawih adalah termasuk solat malam kerana ia dilakukan selepas solat Isyak, orang yang solat tarawih dikira solat sunat pada malam Lailatul Qadar, oleh itu tambahkanlah lagi bilangan rakaatnya pada 10 mal…

Ubuntu Edge Phone

Image
Ubuntu Edge Phone

Say Hello to Ubuntu Edge yang mampu membuatkan brader-brader ubuntu tak senang duduk. Ubuntu Edge ini dikeluarkan semata-mata untuk memudahkan kerja pengguna ubuntu jikalau mereka hendak melakukan kerja-kerja coding.
Ubuntu Edge phone ini tidak mempunyai sebarang button kerana mereka percaya home button itu adalah hak milik kekal abadi untuk iPhone. Hampir kesemua software ubuntu yang anda boleh install dalam phone ini dan lebih menarik, phone ini mempunyai dual boot dimana anda boleh masukkan OS Android.
Selain itu, sesiapa yang memiliki Ubuntu Edge ini, korang boleh connect direct dengan PC korang. Maksudnya device Ubuntu Edge ini hanya memerlukan sebijik extended monitor dan tros boleh dijadikan sebuah PC desktop. So tak perlu korang nak angkut sebijik PC nak buat kerja korang.
Spesifikasi :
Processor : Multi-core CPU,Memory :  4GB RAMStorage : 128GB internal storageDual boot Ubuntu mobile OS and AndroidFully integrated Ubuntu desktop PC when dockedGraphic : 4.5in…

Jom Bali Platinum, Setapak Kuala Lumpur

Image
Jom Bali Platinum, Setapak Kuala Lumpur

Semalam saya Iftar di Jom Bali Setapak KL yang sangat nicey-nicey dan awesome! Jom Bali ini sebenarnya dah lama dibukak dan kalu anda perasan mereka mempunyai beberapa cawangan di Tesco Mutiara Damansara, AEON Big Wangsa Maju dan beberapa tempat lagi. Jom Bali Setapak ini bersebelah dengan Hospital Colombia Asia atau berhaprian dengan KL Festival City.
Oleh kerana saya datang Jom Bali nih untuk Iftar, maka mereka telah menghadkan beberapa menu set untuk mempercepatkan proses penyediaan makanan. Jom Bali menyajikan makanan western food dan local food seperti Nasi Goreng Chicken Maryland, Nasi Goreng Lamb Chop, Asam Laksa, Nasi Ketam, Mee Hoo Siam dan macam-macam la malas saya nak terangkan.
Walaupun tak banyak pilihan seperti Menu Ramadhan Jom Bali, pasti lagi confirm anda akan mengalami masalah untuk memilih makanan pasal hampir kesemuanya best!
So itu hari saya memilih untuk makan Nasi Goreng Ayam 3 Rasa dan Nasi Goreng Chicken Maryland supaya …

Linkin Park Live in Malaysia 2013, Kuala Lumpur

Image
Linkin Park Live in Malaysia 2013, Kuala Lumpur

Setelah sedekad Linkin Park buat tour di KL, so mereka sekali lagi membuat show "Linkin Park Living Things World Tour" yang akan berlangsung pada 19 August 2013 di Stadium Nasional Bukit Jalil Kuala Lumpur.
Peminat LP ini pastinya menantikan lagu-lagu paling popular dari LP antaranya In The End, Numb, New Divide dan pelbagai lagi yang pastinya rockin bro! Show LP ini lebih menarik hasil kerjasama organisasi dari pihak Wonderlands+ dimana mereka akan gabungkan persembahan LP ini bersama laser light. 
Seperti live show sebelum ini, LP lebih cenderung untuk membuat persembahan yang memiliki paparan visual yang sesuai dengan muzik mereka. 
Anda boleh mendapatkan tiket yang bermula dari harga RM95.00, RM195.00 dan RM295.00. Selain itu pihak penganjur juga menjual tiket untuk kawasan Zon Playground RM350.00, Zon Rock RM450.00, Zon The Pit RM550.00 dan RM680.00 untuk VIP. Sebenarnya agak mahal jika dibandingkan dengan harga tiket 10ta…

Pembebasan Pasangan Alvivi

Image
Pembebasan Pasangan Alvivi

Selepas 8 hari pasangan Alvivi dipenjarakan di Penjara Kajang dan Sungai Buloh, mahkamah memutuskan bahawa pasangan ini dibebaskan dengan diikat jamin sebanyak RM30,000 untuk setiap orang, penghapusan blog mereka, larangan dengan memuat-naik arkitel, gambar lucah dan proaktif.
Mereka juga dilarang oleh mahkamah untuk menggunakan peranti komunikasi seperti telefon pintar atau gadget yang membolehkan kedua-dua pasangan ini mengakses internet yang boleh menyentuh sensiviti kaum dan agama.
Wartawan juga bertanyakan soalan tenatang pengalaman 8 hari dipenjara dan Alvin menjawab "Not Bad". Walaubagaimanapun Vivian pula masih berdiam diri dan menundukkan kepala tanpa memberi sebarang komen.
Ok setakat itu sahaja laporan tentang Vivian nih, kita terpaksa akur dengan keputusan mahkamah dengan orang mempersendakan agama Islam hanya didenda RM30,000 dan tidak boleh akses internet. Inilah kuasa Cha Ya Nun Alif...
This is ridiculous bro!

MotoGP Sepang 2013 : Ticketing

Image
MotoGP Sepang 2013 : Ticketing

Wuhuuuu...... weekend baru nih saya dah berjaya membeli tiket MotoGP yang akan berlangsung 11-13 Oktober 2013. Setelah 2 tahun dah tak tengok MotoGP, akhirnya tahun nih sungguh pasti lagi konfem buleh gi tengok dekat Sepang!
Untuk pengetahuan anda, skang nih pihak SIC sedang buat promo tiket (Early Bird Ticket) yang berharga RM103.00 untuk seat Grandstand, K1 Grandstand RM63.00, F Grandstand RM43.00 dan Hillstand RM21.00. Silalah beli tiket MotoGP nih pasal nant Formula 1 tidak lagi berlangsung di Sepang Circuit kerana gagal memenuhi kriteria FIA. Ohhhh demmmm...
Korang boleh beli tiket nih di booth MotoGP di KL Sentral yang berhadapan dengan Coffee Bean Sentral. Dorang akan mula bukak dari jam 9.30pagi hingga 9.30malam. Anda hanya boleh tiket promo ini sebelum 31 July 2013, lebih dari itu maka harga tiket akan kembali ke harga asal. Sangat mahal dan tidak Awesome bro! 
Kepada peminat Rossi, inilah waktu yang sesuai untuk tengok Rossi kembali beraksi den…

The Miniature City : Amsterdam

Image
The Miniature City : Amsterdam

Seperti saya katakan sebelum ini, videographic miniature nih memang mengasyikkan, ianya akan membuatkan anda berada di dunia orang kenit.

Entry yang dahulu saya telah menampilkan sebuah miniature hasil dari karya Shukrat Pardaev dimana beliau menghasilkan video miniature bandar San Francisco yang Awesome! So untuk hari ini saya show-off sekali lagi sebuah video miniature yang diambil oleh Pieter Manders.

This is Awesome dude!


Brosmind Wagon Super Cute

Image
Brosmind Wagon Super Cute

Oleh kerana saban hari selalu saya dengar pasal tak boleh balik kampung pasal tiket da abis.. So kami dari blog ini berusaha keras dan bersusah payah cuba mencari kenderaan untuk anda yang mahu pulang kekampung.
Semalam saya telah memperkenalkan sebuah kenderaan mesin rumput power yang laju gile... so hari ni pulak saya nak tunjuk sebuah kenderaan eco-green dan yang sangat menyihatkan tubuh badan anda!
Memperkenalkan Brosmind Wagon versi cute-mute! Kenderaan ini dihasilkan dengan bantal jenis beanbags dan ianya memang menyahut cabaran eco-green, oleh itu kenderaan ini bergerak dengan pedal macam kayuh basikal dan mempunyai stering seperti kereta.
Brosmind adalah sebuah organisasi yang suka membuat design seperti lukisan yang cute mereka sangat dedikasi untuk menghasilkan kenderaan seperti ini. Setakat ini pihak Brosmind masih belum bersedia untuk memasarkan produk ini kerana terlalu comel baginya.
Saya percaya jika anda boleh membeli wagon seperti ini untuk b…

Powerful Honda Lawn Mower

Image
Powerful Honda Lawn Mower

Jika anda gagal membeli tiket bas anda dan anda juga tidak mempunyai kenderaan untuk balik kampung pada Hari Raya ini, so anda cuba pinjam traktormesin rumput DBKL / MBPJ untuk kepentingan anda nanti. 
Ini kerana geng-geng dari Team Dynamics Racing mungkin telah bosan untuk membuat modifikasi sport-car, maka dorang telah berjaya mengubahsuai sebuah traktor mesin rumput jenis Honda HF2620. Anda jangan gelak pasal traktor ini mampu mencapai kelajuan 130mph atau 208kmh!
Sangat Awesome pasal kalau korang sangkut dengan jalan jem tak kisah jalanraya biasa mahupun highway, anda boleh tapau jem tu dengan laluan atas rumput sambil memotong rumput dengan muka bahagia. Kompem polis tak saman anda pasal anda telah melakukan kerja-kerja yang mulia sempena bulan Ramadhan ini...
Mesin rumput ini diubahsuaikan hampir sepenuhnya dari bahagian chasis-body, bahagian enjin dan juga bahagian tayar dan sistem brek. Team Dynamics Racing menggunakan enjin dari motosikal Honda VTR F…

Inside Masjidil Haram, Makkah

Image
Inside Masjidil Haram, Makkah

Salam Ramadhan, di pagi Jummat nih eloklah sama-sama kita lebihkan beribadat. Semalam saya tengok beberapa hari yang lalu sempoi pulak layan Jejak Rasul di TV3 yang kini disiarkan speanjang bulan Ramadhan pada jam 6.00pm.
Jejak Rasul musim ini mengisahkan lawatan di 3 tempat tanah suci Islam. Antaranya adalah di Tanah Suci Kota Mekah dan Kota Madinah. So bila dorang buat pengambaran di sekitar Masjidil Haram membuat hati besar teringin sekali nak pergi ke Mekah. 
InsyAllah jika dimurahkan rezeki dan berkat doa, kita dapat menjejak kaki ke kota Mekah untuk menunaikan ibadat Haji mahupun Umrah. Korang boleh tengok live streaming Masjidil Haram dan Masjid Nabawi disini.
Selamat Berpuasa bro....


Ramadhan Comic

Image
Ramadhan Comic

Rasa ada betul jugak dengan komik nih. Bila masuk jek bulan posa, segala nafsu semuanya menjadi lebih sensitif dan hiper-aktif! Mungkin ini adalah cabaran dan ujian ketika umat Islam sedang berpuasa supaya kita dapat mempelajari erti bersabar.
Selain itu kita perlu pelajari tips2 untuk mengawal nafsu ketika berpuasa tak kira nafsu makan ker, nafsu tidor ker mahupon nafsu skodeng orang. Lebih baik amalkan memasak dirumah berbanding membeli di bazar Ramadhan, tak salah nak beli tapi sila hadkan limit wang anda untuk mengelakkan pembaziran.
Banyakkan amalan di bulan Ramadhan, Selamat Berpuasa...


Permohonan Maaf Alvivi

Image
Permohonan Maaf Alvivi

Awal bulan Ramadhan kali ini banyak kontroversi dan isu semasa yang tah apa2 termasuklah isu Alvivi. Seperti yang anda maklum, pasangan Alvivi ini diminta untuk menyerah diri kepada Polis Kuala Lumpur atas kesalahan menggangu keharmonian dan unsur hasutan.
Semalam mereka upload sebuah video permohonan maaf kepada umat Islam kerana penyebaran isu berbuka puasa 'bak kut teh' dari pasangan tersebut.
Kalau korang dan fahami lebih mendalam, pasangan ini mungkin adalah pasangan yang cuba mengambil populariti media elektronik. Tak tahu apa yang dorang cuba perjuangkan dengan mencetuskan isu blog porno mereka berdua sebelum nih.
Mungkin mereka bosan dengan cara hidup seperti orang normal dan berpendapat hidup disebalik tirai besi lebih awesome dengan brader2 'jaguh' kat dalam tu... 
Pendapat saya, agar pihak berkuasa patut memberikan pengajaran yang setimpal pada pasangan ini supaya mereka sedar bahawa mereka nih berada di Malaysia dan bukannya di PRC br…

Sindiket SMS di bulan Ramadhan

Image
Sindiket SMS di bulan Ramadhan

Semalam saya menerima 2 SMS yang sama tetapi waktu yang berbeza dari nombor yang tidak dikenali mengatakan seperti berikut :
"Your Card telah berjaya & memenangi hadiah GRAND PRIZE.dr Shell (M) Berhad RM20,000 RIBU No. Siri. 9R247YK. Sila dail talian : 012-8108-959 www.myls-shell.tk"
Sudah pasti dan confirm ini adalah salah satu sindiket penipuan yang cubaan mengorek duit anda kawa2 punya. So oleh kerana semalam agak bosan, so dengan selamba jugak saya reply pada kedua-dua nombor berkenaan selepas beberapa jam dengan ayat seperti berikut :
"Saya telah membuat laporan polis berdasarkan SMS yang anda hantar kerana kecurigaan dengan tawaran anda. Pihak polis dan pihak SKMM akan menyiasat mengenai perkara ini"
Setelah mendapati rakan saya cuba untuk telifon nombor ini untuk mencari pasal, dengan serta merta kedua-dua nombor ini telah dipadamkan. Tak tahu la padam pasal bateri kaput ker tros dorang off-handphone.
Lebih dari itu tengok …

Honda Advertisement : Power of Hand

Image
Honda Advertisement : Power of Hand

Sebuah agensi pengiklanan di London iaitu Wieden+Kennedy telah dilantik oleh Honda untuk menghasilkan sebuah iklan celebrate ulangtahun Honda yang ke-65.
Sangat Awesome pasal dorang mendapat idea ini setelah beberapa kali melukis pada kertas dan hasil gumpalan kertas ini menghasilkan sebuah idea yang cooool! Paling best dalam video iklan nih time dorang buat motor yang boleh remmm remmmm lagik. 
This is Awesome dude!


Danny MacAskill's Imaginate

Image
Danny MacAskill's Imaginate

Danny MacAskill adalah seorang insan yang berasal dari Scottish dan beliau sangat mengemari sukan berbasikal sejak kanak-kanak lagi. Sebelum itu Danny ini pernah bekerja sebagai seorang mekanik dan beliau telah fed-up dan bosan dengan kerja tersebut sehinggalah beliau focus untuk menjadi free-styler mountain-bikers.
Beliau telah upload video pertamanya di Youtube pada April 2009 dan telah mendapat perhatian dari serata dunia dengan skill basikalnya. Pada May 2011, syarikat dari Leica Camera telah sponsor beliau untuk mempromosikan video "Go Play" basikal trick di Cape Town.
Usaha Danny terus meluas setelah dia menandatangani kontrak dengan RedBull untuk pembikinan video baru "Way Back Home" oleh RedBull Media House. Sehingga kini Danny MacAskill masih berbasikal dan menghasilkan video baru yang dinamakan RedBull Imaginate.
Redbull Imaginate adalah sebuah project dimana Danny MacAskill akan membuat show-off skill climb-bike dalam edis…

Ramadhan di Kota Bharu, Kelantan

Image
Ramadhan di Kota Bharu, Kelantan

Selamat Berpuasa pada umat Islam diseluruh dunia, moga-moga puasa pada tahun ini lebih bermakna dan diberkati oleh Allah S.W.T. 
So disini saya sharekan hasil kerja videography oleh En. Zhariff yang saya temui di laman facebook Tuan Guru Nik Aziz. Kami mengharapkan anda memperbanyakkan lagi video sebegini untuk anak-anak perantauan tak kira dari negeri mana. 
This is Kota Bharu!



Source : tuanzhariff.blogspot

Suria Station, Bandar Baru Selayang

Image
Suria Station, Bandar Baru Selayang

Dah lama tak upload entry jalan-jalan cari makan, kali mari saya bawakan kepada anda Restoran Suria Station yang terletak di Bandar Baru Selayang, Selangor. 
Kedai makan nih direkmen oleh sahabat saya Encik Muhammad Naieem dan sangat Awesome! Suria Station nih menyajikana makanan ala-barat dan juga masakan tempatan seperti masakan bergoreng. Restoran ini mengutamakan masakan ala-barat dan menu pilihan adalah Grill Chicken Chop dna Suria Grill Chicken. 
Saya memang suka Grill Chicken Chop berbanding Chicken Chop yang bergoreng. Salah satu sebabnya chicken chop bergoreng nih boleh dibikin dirumah ajer.. Muhahaha... Saya juga rekmen-kan pada korang supaya try Kopi Ais Station. Betol-betol kaw bro!
Dekorasi dalam kedai pon sangat kemas dan bersih, mungkin dah buat pembaharuan sebelum ini. Time saya datang tu dah petang dan tak ramai orang sangat, so tak de la kelam kabut nak tunggu makanan lama sangat. Sorry laa xsempat nak snap gambor banyak2 pasal sib…

Harga Nasi Lemak Serata Dunia

Image
Harga Nasi Lemak Serata Dunia

Makan nasi lemak waktu pagi akan menyebabkan diri anda menjadi lemah dan lembab. Ini kerana nasi lemak yang sedap dan kuantiti yang banyak mampu menbuatkan seseorang berasa ingin tido selepas melantak nasi lemak.
Jika anda masih ingat, beberapa tahun dahulu kecoh bahawa seorang pelancong Malaysia yang melancong ke negara Jepun komplen terhadap sebuah restoran Malaysia di Jepun pasal menjual nasi lemak yang bernilai RM30.00 sepinggan dan roti canai biasa bernilai RM20.00.
Kemungkinan makcik yang komplen nih pergi melancong pasal menang tiket loteri / tajaan dari pihak tertentu dan mungkin beliau merasa mata wang Malaysia lebih awesome dari mana-mana negara dunia pertama.
Mengikut laporan RinggitPlus.com, resipi nasi lemak telah menjelajah hampir keseluruh benua dan rata-rata harga nasi lemak ini berharga sekitar RM20.00-RM50.00 bergantung pada nilai mata wang negara tersebut.
Oleh itu, jika anda merasakan anda mampu menghasilkan nasi lemak yang tahap super…

Strider Cup 2013

Image
Strider Cup 2013

Saya mengharapkan di Malaysia jugak nant akan dianjurkan pertandingan seperti ini. Seperti sedai maklum minggu lalu saya telah upload entry sebuah basikal comel untuk kanak-kanak 2-5tahun.
Di negara Jepun dan Britain, mereka juga menganjurkan pertandingan untuk basikal comel ini yang dinamakan Strider Cup 2013 dimana kanak-kanak berumur 2-5 tahun akan menyertai pertandingan ini untuk mendapat piala pusingan.
Sebelum menyertai pertandingan ini, kanak-kanak tersebut perlu menghadirkan diri dalam beberapa kelas untuk membuat persediaan dan mereka juga adalah sesi kelayakkan diri. So ini semua untuk menjaga keselamatan anak-anak supaya mereka bersedia dalam pertandingan tu.
Pertandingan sebegini akan membuatkan anak-anak anda akan lebih bergiat aktif dan dapat mengenali persekitaran luar. Kalau tengok video dibawah, memang comel gile dorang nih sampai ada yang nangis pasal xmenang. So parents juga akan membantu anak-anak mereka dari tepi untuk memberi sokongan.
Pretty Awe…

Monster University : Awesome Apps

Image
Monster University : Awesome Apps

Semalam saya tengok animasi 3D Monster University yang sememangnya Awesomeness... Walaupon ini hanyalah sebuah animasi, akan tetapi dorang mampu membuatkan suasana budak-budak monster nih seakan hidup. Errr... kalu betol monster nih ada kompem dah jadik jin tanah! Dalam animasi memang nampak comel, cuba kalu betol2... 
Anyway memang cute dan sempoi budak-budak nih. Sebelom ditayangkan, Monster University ini telah membina website mereka dimana seakan wujud Monsters University nih untuk anda belajar disana. Anda boleh layari Monsters University punya website disini.
Entry kali sebenarnya saya nak tunjuk bahawa anda boleh create monsters korang yang mana korang boleh pilih monster korang sendiri, pastu boleh pilih rambut dan pelbagai lagi bentuk dan warna monsters korang.
Selepas siap, korang boleh letak nama monster korang dan web ini akan generate nama yang bersesuaian untuk nama monsters korang. Sepertimana yang saya dah buat, nama monster saya adala…

Mercedes Benz A Class : A250 Sport

Image
Mercedes Benz A Class : A250 Sportsport

Sperti yang saya katakan sebelum ini, saya bukanlah seorang pengulas produk yang baik dan berhemah tambah-tambah lagik jika berkaitan dengan pengulasan kereta. Huhuhuhu...
Mcm mana pon saya tetap nak upload entry saya kali ini yang menampilkan sebuah generasi baru dari Mercedes Benz iaitu A-Class A250 Sport. A250 Sport ini didatangi dengan ciri-ciri pemanduan gaya sporty bersesuaian dengan rakyat Malaysia yang rata-rata sukakan kelajuan tahap kuda liar!
A250 ini dikuasai dengan enjin bersaiz 2.0liter, 208 kuasa kuda, pada 5,500rpm dan 350 Nm pada 1,200-4,000rpm. Selain itu Mercedes telah menambahbaik pada sistem kawalan gearbox dimana A250 mempunyai 7-DCT Transmisi dan mampu mencapai kelajuan 0-100kmh dalam masa 6.6 saat dan kelajuan penuh mencapai 240kmh.
Disamping itu, memang kita sudah kenali bahawa kereta dari Mercedes bukanlah murah. Oleh itu A250 Sport ini didatangi dengan rim aloi bersaiz 18inci dan tayar bersaiz siri 235/40. Malah lebih …

Dubai Panorama - Behind The Scene

Image
Dubai Panorama - Behind The Scene

Beberapa bulan yang lalu saya pernah paparkan panorama dari puncak dunia iaitu panorama Menara Burj Khalifa, Dubai. Menara Burj Khalifa ini adalah menara paling tinggi di dunia setakat ini dengan ketinggian 829.8 meter.
Untuk kepuncak menara ini, anda memerlukan sebahagian duit yang besar dan beberapa surat sokongan yang membolehkan anda membuat pengambaran puncak menara.
So entry kali ini saya akan tunjukkan bagaimana krew mereka yang anti-gayat mengambil gambar dan video untuk menghasilkan gambar panorama yang sememangnya super awesome! Paling siot bila dorang amik gambar dimana mereka sedang memijak dan berdiri betul-betul puncak menara tersebut.
This is awesome dude!


Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...