Posts

Showing posts from June, 2015

Rumah Makan Jl Cihampelas 130, Bandung

Image
Rumah Makan Jl Cihampelas 130, Bandung

Sebenarnya mencari makanan Halal di bumi Indonesia bukanlah perkara yang suka akan tetapi kita juga harus berhati-hati pada tempat yang tertentu.
Berdasarkan maklumat yang diterima dari supir saya, majoriti warga Bandung menganut agama Islam selepas Padang. Oleh itu restoran atau dikenali sebagai Rumah Makan kebanyakkanya Halal yang akan mempamerkan sijil mereka seperi di Malaysia.
Di depan hotel saya ini terdapat sebuah rumah makan dengan mempunyai permandangan bandar Bandung. Restoran ini adalah Rumah Makan Jl Cihampelas 130 berhadapan dengan Hotel Promanade dan Hotel Aston. Signboard kedai memang kecik giler... kalu korang jalan2 boleh perasan punya.
Dekoration kedai memang awesome dan simple saja... Menu dengan arahan untuk memesan order mereka tulis atas kotak ajer.. mula2 nampak macam kotak pelapik tapi rupanya ianya adalah arahan dan juga beberapa menu.
Restoran ini kiranya macam food court kecil pasal mereka berkongsi tempat dengan peniag…

Gerai Nasi Lemak Daun Pisang Sungai Petani,Kedah

Image
Gerai Nasi Lemak Daun Pisang Sungai Petani,Kedah
Minggu ni outstation ke Kedah 1 minggu membuatkan semangat makan berada ditahap maksimum. Kadar permakanan yang sungguh berselera menyebabkan rutin harian gagal berfungsi sepenuhnya...
Semasa berada di sekitar kawasan Sungai Petani, member ajak layan Nasi Lemak tepi jalan. Gerai Nasi Lemak Daun Pisang ni terletak bersebelahan dengan Bank Rakyat Sg. Petani malah anda boleh cikedout FB mereka disini juga dikenali Nasi Lemak Daus Pisang Sebelah Bank Rakyat. On kan Waze anda dan point ke Bank Rakyat Sungai Petani.
Disebabkan kami layan late dinner kat sini, so quality gambar agak corot dan suasana pulak hujan renyai.. sorry beb pasal xsempat nak amik gambar sangat.
Disini taukey kedai menyediakan sajian Nasi Lemak bungkuih (bungkus) yang siap pack terus. Anda boleh pilih dengan pelbagai lauk, ayam, bilis telor, udang, sotong, daging... aaaa macam-macam laa ader. 
Paling best harga untuk satu bungkus masih lagi berharga RM1.00 xkisah apa je…

Bercuti ke Bandung - Day 3 & 4

Image
Trip to Bandung - Day 3 & 4

Day 3 ini adalah hari untuk shopping setelah windows shopping sebelum nih. So destinasi pertama menuju ke Pasar Baru yang terletak 4km dari hotel kami. Pasar Baru ini boleh dikatakan destinasi wajib untuk rakyat Malaysia singgah kerana disinilah terletak kain-kain yang boleh dikatakan murah.
Dalam pasar baru nih macam2 la dorang jual, kain pasang, kain sembahyang, seluar jean, tshirt brand Bandung. Honestly kain pasang di Bandung dah mula mahal jika nak dibandingkan di Ho Chi Minh. Kat Ho Chi Minh korang buleh nego sampai lebam pastu murah giler beb.
Anda juga boleh lunch dalam Pasar Baru, diorang ada food court di tingkat 6. So kalu nak makan kat sini kena tahan telinga dengan peniaga yang dok promote kedai depa sehinggalah korang mula order makanan.
Separuh hari dok kat sini saja, kami keluar menuju ke Rumah Mode atau lebih dikenali sebagai Mode House di Jalan Setiabudi. Mode House adalah tempat outlet barangan berjenama yang boleh dikatakan murah aka…

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...