Posts

Showing posts from March, 2016

Itinerary ke Seoul 7 Hari 6 Malam

Image
Itinerary ke Seoul 7 Hari 6 Malam


Seoul adalah sebuah bandar metropolis yang besar. Pernerbangan dari KL ke Incheon mengambil masa selama 6jam 20minit. Jika tanya saya, Seoul adalah salah sebuah negara yang anda mesti kunjungi dalam negara Asean ini selepas Tokyo. Sistem pengurusan dan perancangan bandar sangat efisyen dan cekap yang membuatkan anda mudah untuk menggunakan public transport untuk ke tempat tarikan pelancong.
Berikut adalah itinerary perjalanan saya serta budget selama 7 hari 6 malam. Mungkin kalau korang mempunyai tempat yang lebih menarik atau lebih awesome sila sharekan bersama. Sila jangan bermalu -malu. Perjalanan saya agak terhad kerana saya memilih untuk percutian santai ditambahkan ahli keluarga yang join adlaah seramai 10 orang dewasa dan 1 kanak-kanak.




Restoran Halal di Hong Kong

Image
Restoran Halal di Hong Kong

Apabila anda mengunjungi di sesebuah negara bukan Islam pastinya akan menghadapi kesukaran untuk makan dan minum.
Kadang-kala status halal mereka juga diragui kerana dalam satu kedai mereka menjual daging yang tidak dibenarkan didalam agama Islam.
Hong Kong adalah salah satu negara pada kiranya mudah untuk mencari restoran-restoran halal. Apa yang penting anda perlu lebihkan membuat research pada blog dan website tertentu.
Berikut adalah beberapa restoran yang saya kunjungi di Kowloon dan Hongkong. Mungkin boleh menjadi rujukan pada anda nanti.
1. Restoran Istanbul Kebab Turkish Doner, Lock Road.
Restoran ini terletak di Lock Road atau lebih senang dibelakang i-Square Mall. Restoran ini pastinya adalah milik warga Turkey dan rata-rata pekerja mereka adalah warga Nepal dan India. Anda boleh tengok Certificate Halal mereka yang terpapar di kaunter.
Nama pun restoran Turkey, menu pilihan ramai adalah kebab, roti nan dan juga nasi beriani.Di restoran ini saya me…

Bercuti ke Hong Kong - Day 3

Image
Trip to Hong Kong - Day 3

Day 3
Waktu pagi hari ketiga sejuk agak ketara sikit pasal cuaca mencecah 14C dengan keadaan mendung. Kami hanya menikmati light breakfast dalam bilik hotel saja sambil bersiap-siap serta packing barang. 
Setelah check-out, plan kami untuk bergambar di Disneyland pasal flight balik pada jam 1445. So kami amik MTR menuju ke Station Lai King, interchange dengan Sunny Bay. Tiba di Station Sunny Bay anda perlu menaiki Disneyland Resort Train, train ini memang cute pasal windows dan deco mereka theme Disney.
Tiba di Disneyland kami hanya bergambar ajer.. nak masuk tak sempat. So harga tiket korang google laa sendiri harganya. Habis bergambar menuju ke HKIA dengan interchange di Tsing Yi. 
Di HKIA kami makan brunch di Popeye Fastfood. Kedai ini adalah halal dan mendapat Halal Cert dari Islamic Halal Committee. Restoran ini terletak selepas checking immigration.  
Kesudahannya short-trip di HongKong ini adlaah awesome ditambahkan pula dengan cuaca yang sejuk. Insyallah ak…

Bercuti ke Hong Kong - Day 2

Image
Trip to Hong Kong - Day 2
Waktu pagi cuaca agak cerah dengan suhu 16C. Kami hanya mengambil light breakfast dalam bilik hotel saja dan terus menuju ke Victoria Harbour untuk melihat permandangan HK Island. Sila bergambar pada waktu pagi dan nikmati dengan kopi... memang awesome beb.... memang awesome..
So kami teros menuju ke HK Convention Center untuk perihal kami. Di sini juga mempunyai tarikan sendiri dimana anda boleh bergambar berlatar belakang HK Island dan juga Kowloon.
Jika anda ke HKCC ini, anda boleh menaiki HK Tram yang berharga HKD2.30 kemana jua destinasi. Menaiki tram ini memang syiok pasal kekerapa tram memang banyak. Macam lebih kurang bus 2 tingkat tetapi ianya adalah tram. Yela mane nak dapat kat KL kan... jadi jakun laaa kejap siap dok depan sekali tu....
Sesudah ride HK Tram, having lunch di Ebeneezer's Pizzaria yang terletak di Lockhart Road (Sila search guna google maps). Saya makan nasi beriani ayam bersama mango lassi berharga HKD80.00. Kedai ini ada mempu…

Itinerary ke Hong Kong, 3 Hari 2 Malam

Image
Itinerary ke Hong Kong, 3 Hari 2 Malam

HongKong adalah salah satu tempat yang patut korang kunjungi selepas Singapore. Sistem pengurusan dan perancangan bandar yang teratur menyebabkan mudah untuk anda bersiar-siar disekitar Hongkong dan Kowloon lebih-lebih lagi jika anda mempunyai anak kecil.
Berikut adalah itinerary perjalanan saya serta budget selama 3 hari 2 malam. Mungkin kalau korang mempunyai tempat yang lebih menarik atau lebih awesome sila sharekan bersama. Sila jangan bermalu -malu



Bercuti ke Hong Kong - Day 1

Image
Bercuti ke Hong Kong - Day 1
Entry kali ini berkisarkan antara dairi perjalanan dan juga travel tips untuk menjadikan percutian anda lebih awesome dan lebih penting berada didalam kawalan.
Pertama saya akan menceritakan tips. Mungkin berguna dan sesuai untuk mereka yang xnk overbudget bila dah sampai HongKong.
Tips #1 : Create budget keseluruhan yang sesuai untuk anda. Budget ini merangkumi hotel, teksi, public transport, duit makan, duit belanja seperti barangan yang nak dibeli tiket ke tempat yang ingin dilawati dan yang paling penting duit belanja shopping.
Tips #2 : Buat booking hotel lebih awal. Anda buleh search dengan menggunakan agoda.com, booking.com atau direct web hotel. Mungkin anda dapat lebih diskaun dengan online booking
Tips #3 : Membawa kelengkapan pakaian dan peralatan yang complete. Ini bertujuan untuk mengelakkan pembaziran membeli barang yang sedia ada. Ini juga termasuk ubat ubatan anda.
Tips #4 : Oleh kerana saya melawat negara HongKong, makanan Halal sebenarnya ag…

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...