Posts

Showing posts from July, 2016

Perjalanan Merentasi Borneo

Image
Perjalanan Merentasi Borneo
Adalah satu pengalaman baru yang diukir malah ditanam didalam memori yang kecil untuk meratapi keindahan bumi ciptaan Allah Illahi. 
Diberi peluang untuk membuat perjalanan merentasi Borneo dari negeri Sarawak dan Sabah dalam masa 5 hari sahaja. Bermula dari Kuala Lumpur ke bandar Kuching, dari Kuching ke Sibu, dari Sibu ke Miri dan diakhiri di bandar Kota Kinabalu. 
Day 1
Saya memulakan perjalanan dari KLIA2 pada 5 Syawal dengan suasana Aidilfitri masih tersemat dihati. Terfikir juga orang yang xdapat balik beraya bersama keluarga, jadi perasaan work sickness telah ditolak siap. Masih beruntung kita dapat beraya bersama keluarga.
Penerbangan AK5234 jam 1835 takeoff smoothly. Akan tetapi kapal telah digoncangkan agak kiat ketika dalam perjalanan 30minit selepas takeoff. Kapal memasuki ruang Air Pocket sebanyak 2kali. Barisan surah lazim dan keratan ayat Yasin menjadi teman sambil tengok jam bila nak sampai. Alhamdulillah kapal landing dengan selamat. Terasa syuk…

Aroma Cafe, Kuching Sarawak

Image
Aroma Cafe, Kuching Sarawak
Adalah rugi jika anda datang ke Kuching dan tidak mencuba masakan tradisi Sarawak. Biasanya orang hanya mengenali Mee Kolok Sarawak, akan tetapi masih banyak menu yang diorang ada. Salah satunya adalah Laksa Sarawak, Ayam Penyet Sarawak dan Teh C Peng. Ini semuanya Awesome!
Satu lagi restoran yang saya singgah sekitar bandar Kuching iaitu Arma Cafe yang terletak di Jalan Tabuan. Anda boleh membuat carian didalam Googlem Maps dengan search Aroma Cafe. Terdapat di marking dalam google maps, pilih carian Aroma Cafe Halal. 
Kedai ini juga telah dikunjungi oleh team Jalan Jalan Cari Makan TV3 dan di kaunter juga terdapat medal plat Trip Advisor Silver. Agak rare dan hebat untuk pencapaian seperti ini,
Disini orang memang pack, dinasihatkan datang lebih awal untuk santapan tengah hari kerana restoran ini menyajikan masakan panas seperti goreng goreng, lauk pauk dan pencuci mulut. Saya memilih untuk makan Keow teow Cantonese pasal tampak lebih menarik dengan hidangan …

Pengalaman Air Pocket Pernerbangan ke Kuching AK5234

Image
Pengalaman Air Pocket Pernerbangan ke Kuching AK5234
Saya boleh dikatakan kerap juga travel menggunakan pernerbangan terutama jika urusan pada negeri Sabah Sarawak dan negera asing. Yelah takkan nak naik kapal pulak nak menuju ke satu destinasi yang jauh.
Setiap kali sebelum naik flight ucapan Syahadah, Al-Fatihah dan 4 Qul selalu membarisi bibir manis saya ini untuk penerbangan yang selamat dan tenang. Walaupun sudah banyak kali naik flight samada domestik mahupun international, perasaan takut dan gusar masih ada setiap kali di dalam flight. 
Pada 5 Syawal ini saya perlu bertugas di Kuching yang menyebabkan saya terpaksa memilih penerbangan AirAsia kerana MAS dah full house. Tak kisah pon kerana penerbangan ke Kuching hanya mengambil masa 1jam 40minit sahaja.
Akan tetapi saya diuji oleh-Nya ketika 30 minit berlepas dari KLIA pada jam 1835. Tanggapan saya flight AK5234 sudah melintasi Kuantan, secara tiba-tiba kapal memasuki kawasan air pocket yang menyebabkan gegaran kuat selama 5 minit …

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1437H

Image
Selamat Hari Raya Aidilfitri 1437H
Alhamdullilah masih lagi berkesempatan dengan izin Ilahi untuk menyambut lebaran bersama keluarga. Syukur dan ziarah keluarga adalah satu perkara yang tidak dapat diluahkan dengan kata-kata.
Tahun ini saya beraya di Kota Bharu. Cuti kerja pon tak mengizinkan dan terpaksa ambil flight untuk balik raya. Kalau cuti lama kawe dah bawak kereta ajer. Drop luggage di KLIA2 pada jam 4.00pagi dah macam orang nak gi tengok bola... sangat ramai manusia, yela bukan kita ajer yang nk balik raya kan... harap bersabarlah yer.
1 Syawal di sambut dengan serdahana untuk mencapai syariah compliance. Jangan berlebih lebihan dalam juadah makanan, selalu mengingati dengan orang susah, masih perlu banyakkan bersedekah terutama pada anak-anak yatim piatu yang selalu menyambut Syawal tanpa ibubapa pada waktu yang muda serta jangan lupa untuk tutup aurat.
Akhir kata, Selamat Hari Raya Aidilfitri dari saya Nazrul Akram sekeluarga. Semoga hari lebaran anda disambut dengan penuh keb…

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...