Posts

Showing posts from October, 2016

Tempat Makan Best di Yogjakarta, Indonesia

Image
Tempat Makan Best di Yogjakarta, Indonesia

Jika anda ke Yogjakarta, pastinya tempat makan halal tidak menjadi masalah kerana majoritinya masih lagi Muslim, akan tetapi anda harus berhati-hati dan perlu menyemak restoran yang anda kunjungi tu Halal ker tidak.
Kebanyakkan tempat yang saya kunjungi adalah masakan ala jawa. Anda juga boleh menikmati masakan original jawa dan padang, cuma kena cari dan tanya orang tempatan. Kalau nak pekena tomyam pon ada juga tapi kena pergi ke tempat yang tertumpu seperti Jalan Malioboro.
Bila anda adalah seorang travellers, merasai makanan tempatan adalah satu pengalaman berharga dan lebih nikmat jika anda dapat makan nasi tak kira sedap atau tidak. Cara masakan dan penyedian sangat berbeza dengan dapur kita dan anda tidak boleh bandingkan jika nak ikut selera kita. Lain negara lain cara makannya.
Disini saya list-kan empat restoran yang menjadi pilihan Blog Awesome saya yang saya telah kunjungi sebelum ini. Jika anda merasakan ianya adalah restoran biasa, …

Hot Wheels - Make It Epic, Sunway Pyramid

Image
Hot Wheels - Make It Epic, Sunway Pyramid
Nama gergasi dalam dunia permainan ini tidak asing lagi dimana jenama Hot Wheels kini bukan lagi disertai oleh golongan kanak-kanak akan tetapi golongan dewasa. Rangkaian Hot Wheel kini diperluaskan lebih hebat dengan introduksi kreativiti kanak-kanak pada dunia permainan Hot Wheels.
Sebuah event Hot Wheels Make It Epic dilancarkan di Sunway Pyramid baru-baru ini menyaksikan sambutan yang agak hangat dengan kehadiran Race Engineer. Kehadiran mereka membolehkan perkongsian ilmu dari segi kreativiti kanak-kanak dan penerangan serba sedikit hukum fizik dalam permainan ini. Hebat!
Terdapat beberapa barangan jualan yang diberi diskaun dan koleksi kereta Hot Wheels yang dipamerkan ternyata menimbulkan rasa semangat untuk membuat koleksi 100 unit membuak-buak.
Anak saya Nazril telah mula meminati permainan ini dengan bantuan saya dan ibunya untuk memulakan permainan akan tetapi saya pulak yang macam lebih-lebih. Ahakkkkk.... Nak buat macammane time kecik…

RIP Samsung Galaxy Note 7

Image
RIP Samsung Galaxy Note 7
Adalah sangat sedih apabila Samsung Corp memaklumkan bahawa produksi pengeluaran Samsung Galaxy Note 7 dihentikan serta merta.
Ini kerana telah timbulnya isu yang kritikal dimana Galaxy Note 7 menjadi sebuah bom timer tanpa anda sedari. Oleh itu Samsung dengan sendirinya memanggil balik produk keluaran terbaru mereka untuk membuat penggantian pada bateri dan device one to one serta modifikasi pada perisian Android.
Lebih malang lagi penggantian bateri itu dikatakan gagal. Langkah drastik diambil oleh Samsung sekali lagi memanggil kesemua model Galaxy Note 7 yang telah dijual kelmarin dan hari ini, mereka telah menamatkan produksi pengeluaran model Galaxy Note 7 selamanya.
Di US, kesemua model Galaxy Note 7 digantikan kepada S7/S7 Edge kepada pembeli dan berkemungkinan akan mendapat voucher belian sebanyak USD25.00. Walaupun harga gantian yang diberikan, kesetiaan dan kepercayaan ke Samsung sedikit tercalar. Kegagalan Samsung pada model Galaxy Note 7 ini bukanlah…

Itinerary ke Yogjakarta 3 Hari 2 Malam

Image
Itinerary ke Yogjakarta 3 Hari 2 Malam
Yogjakarta adalah bandar kelima terbesar di Indonesia, kepadatan penduduk mula kurang jika nak dibandingkan dengan Jakarta dan Surabaya. Penerbangan dari Kuala Lumpur ke Yogjakarta mengambil masa selama 2jam 30minit seperti penerbangan ke Kota Kinabalu sahaja. Walaubagaimanapun ini kali pertama saya menjejaki kaki ke Yogjakarta. Kembara bumi Indonesia masih diteruskan pada tumpuan bandar-bandar yang besar nanti.
Bandar yang terkenal dengan pemilik Candi ini menarik ramai pengunjung tambahan selepas cerita Ada Apa Dengan Cinta 2. Tiada masalah mengenai masjid dan makanan halal disini kerana muslim masih majoriti.
Berikut adalah itinerary perjalanan saya serta budget selama 3 hari 2 malam. Mungkin kalau korang mempunyai tempat yang lebih menarik atau lebih awesome sila sharekan bersama. Sila jangan bermalu -malu. Perjalanan saya agak terhad kerana saya memilih untuk percutian santai serta membawa anak kecil.

Bercuti ke Yogjakarta, Indonesia - Day 3

Image
Bercuti ke Yogjakarta, Indonesia - Day 3

Mentari pagi yang terbit seolah memanggil untuk menikmati kehiudpan seterusnya. Saya memulakan hari terakhir dengan breakfast yang disediakan oleh pihak hotel. Seawal pagi juga air kolam mandi sudah mula berkocak dengan kanak-kanak.

Hari terakhiri ini aktiviti sangat terhad memandangkan pernerbangan kami pada jam 11.20pagi, oleh itu saya memilih untuk berjalan sekitar kawasan Jalan Prawirotaman. Saya singgah di hotel Greenhost Boutique Hotel dimana lokasi pengembaraan AADC2 dibuat. Agak ramai orang disini kerana harga hotel yang murah dan dekorasi yang tahap 4 bintang. Swimming pool yang terletak ditengah hotel dan bersebelahan dengan cafe mampu membuatkan pengiat seni gemar tinggal di hotel ini.





Seterusnya saya ke Lawas Cafe di Adhistana Hotel untuk menikmati kopi tempatan, salah satu cafe yang dikunjungi dalam filem AADC2. Agak panas juga jalan kaki dengan membawa anak kecil walaupon pada jam7.50pagi. Tiba di Lawas Cafe ini saya layan roti bakar…

Bercuti ke Yogjakarta, Indonesia - Day 2

Image
Bercuti ke Yogjakarta, Indonesia - Day 2

Waktu pagi di Yogjakarta adalah sangat awal yer... suara azan mula dilaungkan seawal jam 4.13pagi dan matahari mula terbit pada jam 05.22 pagi dimana mata akan dicuci sepenuhnya dengan pancaran Illahi.

Merangkak-rangkak membasuh muka dengan wudhu dan bersiap siaga untuk sarapan pagi sangat menyempurnakan hidup. Menikmati kopi dan sarapan bersebelahan dengan kolam seakan orang ada-ada aje sambil menemani Nazril dan isteri.

Seawal jam 7.45pagi kami disapa oleh Iswadi dan bertolak untuk agenda seterusnya iaitu menuju ke Kampung Candiredjo, di daerah Magelang. Perjalanan lebih kurang 1jam 30minit tidak terlalu rumit kerana sepanjang perjalanan anda boleh lihat terbentang hasil lukisan alam bumi Yogjakarta.  Jalan alur liku melintasi Sungai Progo yang mempunyai kisah silam tersendiri malah jika bernasib baik akan nampak puncak gunung berapi yang dahulunya membunuh rakyat jelata Yogjakarta.

Tiba di checkpoint Kampung Candiredjo disambut oleh gadis tempat…

Bercuti ke Yogjakarta, Indonesia - Day 1

Image
Bercuti ke Yogjakarta, Indonesia - Day 1

Entry kali ini berkisarkan antara dairi perjalanan dan juga travel tips untuk menjadikan percutian anda lebih awesome dan lebih penting berada didalam kawalan.

Pertama saya akan menceritakan tips. Mungkin berguna dan sesuai untuk mereka yang xnk overbudget bila dah sampai Yogjakarta.

Tips #1 : Create budget keseluruhan yang sesuai untuk anda. Budget ini merangkumi hotel, budget kepada pemandu (supir), duit makan, duit belanja seperti barangan yang nak dibeli tiket ke tempat yang ingin dilawati dan yang paling penting duit belanja shopping.

Tips #2 : Buat booking hotel lebih awal. Anda buleh search dengan menggunakan agoda.com, booking.com atau direct web hotel. Mungkin anda dapat lebih diskaun dengan online booking. Jika ke negara Indonesia, pastinya terdapat banyak restoran yang Halal. Jadi tidak perlu untuk membawa makanan yang berlebihan. Cukup untuk makanan kepada bayi mahupun anak kecil.

Tips #3 : Membawa kelengkapan pakaian dan peralatan yang …

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...