Posts

Showing posts from April, 2017

Blog Survey : nazrulakram.com

Image
Blog Survey : nazrulakram.com
As-Salam dan Salam Sejahtera,
Hari ini blog saya telah berubah domain dari menggunakan web address dari nazrulakram.blogspot.com kepada official nazrulakram.com . Ianya agak awesome untuk diri sendiri serta pembaca blog saya kerana ianya akan memudahkan pencarian didalam google search korang. 
Terima kasih kepada pembaca yang setia untuk klik link yang saya selalu share pada laman facebook. Setakat ini InsyAllah saya tidak akan membuat iklan terlalu banyak sehingga menggangu pembaca untuk close down iklan yang pop-up pada frontpage blog. Saya pon xsuka jugak.
Walaubagaimanapun, saya memerlukan sedikit survey dan makluman dari pembaca saya untuk memantapkan lagi blog baharu saya ini. 
Kalau korang free boleh la complete-kan survey saya melalui link yang saya share kat bawah. Jangan risau ianya bukan kepada pencurian data, ianya hanya untuk penambahbaik sahaja. 5 soalan yang saya perlukan dan komen daripada pembaca.
Terima kasih kepada anda dan tahniah!
This is Aw…

Permohonan Visa ke Austrtalia - Tidak Semudah Yang Disangkakan

Image
Permohonan Visa ke Austrtalia - Tidak Semudah Yang Disangkakan
Seperti mana yang kamu tahu, untuk ke negara Australia anda perlu memohon Visa samada melancong atau pun bekerja. Visa ini akan mempunyai tempoh waktu tertentu untuk kebenaran dari Australia yang membenarkan anda memasuki ke negaranya.
Dalam entry ini, saya nak kongsikan pengalaman saya yang membuat permohonan visa tourism ke Australia yang sungguh menyiksakan jiwa dan raga. Memang tidak semudah yang disangkakan walaupun anda tiada rekod jenayah dengan negaranya.

Sebelum ni saya pernah memilik Visa ketika ke Sydney pada Ogos 2016 dengan permohonan visa tourism yang validity sehingga Julai 2017. Saya pon xsemak dengan terperinci validity visa sebelum ini dan saya terus membuat Visa yang baharu dengan travel agent saya. Kesilapan petama.

Pada 4 April minggu lalu, saya menyiapkan front page passport untuk apply visa kepada agent saya. Seperti biasa scan passport dan terus email kepadanya. Bayaran akan dikenakan sebanyak RM20.00 s…

Boeing 787 Dreamliner Family

Image
Boeing 787 Dreamliner Family
Baru-baru ni membaca sedikit information mengenai kapal terbang dari blog mudabahaya.wordpress.com. Saya suka penulisan abang brader ni pasal dia kerja sebagai Engineer Aircraft di HK International Airport, banyak info kejuruteraan mengenai kapal terbang darinya. Dulu saya nak jadi engineer, akan tetapi gagal dalam persekolahan maka saya hanya jadi Abang IT jer.
Tahun lepas ke Tokyo saya menaiki penerbangan ANA Airlines dengan menggunakan kapal terbang jenis Boeing 787 Narrow Body. Boeing 787 adalah sebuah kapal terbang yang menggantikan model 747 (separa dua tingkat) dan digelarkan sebaga Queen of the Sky. MAS pernah memilik model 747 ni dan sekarang tengah parking dalam garaj selepas digantikan lagi dengan model Airbus A330.




Buat masa sekarang, syarikat Airbus telah tapau Boeing 2 tiang disebabkan penjualan model terhebat mereka iaitu A380 dan diikuti A350 serta A330. Hasil penjualan Airbus tu menyebabkan syarikat Boeing terpaksa buka mata dan bertungkus lu…

Tempat Menarik di Tokyo, Japan

Image
Tempat Menarik di Tokyo, Japan
Tatkala musim bunga adalah salah satu musim terbaik untuk melawati ke negara empat musim ini selepas musim autumn (luruh). Ramai juga yang bertanya tempat yang menarik ketika jalan-jalan di Tokyo, Japan.
Sebelum ini saya juga pernah upload satu entry mengenai tips untuk persediaan ketika melancong ke Tokyo, mungkin boleh menjadi panduan untuk anda nanti yaw.... Persediaan dan perancangan rapi sebelum bertolak menjadikan percutian anda lebih terurus. InsyAllah dengan izin-Nya.
Ada juga mengatakan bila plan pasti tak jadi, tapi bila tak plan selalunya menjadi. Bagi saya itu adalah komited anda. Silalah rancang perjalanan anda jika nak ke sesebuah negara asing lebih lebih lagi yang kita belum jejaki. Tak salah pun nak plan, mungkin lebih menjimatkan duit anda dan yang paling penting tidak ditipu orang.

Banyak tempat menarik di Tokyo sehinggakan tak mampu saya nak senaraikan kesemuanya. Saya hanya senaraikan dimana tiket JR Tokyo Wide Pass cover. 
Tak banyak temp…

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...