Posts

Showing posts from October, 2018

Scam Menggunakan Booking.com - Airbnb dan Cara Mengatasinya

Image
Scam Menggunakan Booking.com - Airbnb dan Cara Mengatasinya

Baru-baru ni ade orang share pasal penipuan Booking.com dan sebelum tu juga pernah saya baca mengenai scam Airbnb. Penipuaan ini melibatkan kerugian ribuan ringgit kerana membuat booking dan bayaran walhal hotel yang ditempat tidak wujud pun.
Sebenarnya tajuk tu kena betulkan, bila baca tajuk tu seolah Booking.com dan juga Airbnb.com adalah scammer tetapi sebaliknya mereka adalah satu modus operandi yang dipergunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.
Dalam dunia realiti maya ini, banyak saluran yang boleh membantu kita untuk travel malah untuk membuat penempahan dari segi tiket flight atau pun tempat tinggal. Bagi saya semuanya itu tidak menjadi masalah, yang menjadi masalah jika anda atau nasib anda tidak baik kerana menggunakan kaedah 3rd party. 



Mari baca kes yang pernah terjadi dalam penempahan hotel dan rumah dengan menggunakan modus operandi seperti Booking dan Airbnb.
Rujuk pada kes dibawah
Kes 1 :
Seorang brader yang d…

Apa Yang Boleh Di Beli di Australia?

Image
Apa Yang Boleh Di Beli di Australia?


Korang yang pergi ke Australia tu dah tau ke nak beli mende? Kadang kala diri sendiri menetapkan budget untuk perbelanjaan yang tertentu, maka tegaskanlah diri anda ketika shopping di luar negara untuk mengelakkan terlebih budget. Rancangan selalu gagal kerana apabila tiba di suatu tempat terdapat banyak pula Sales yang ditawarkan malah tambahan dengan memaparkan passport akan mendapat lebih diskaun atau barang percuma (Tester Produk).
Di Australia tak banyak sangat barang koleksi yang korang boleh beli seperti G-Shock, Tamiya atau Tomica. Ianya lebih kepada barangan atau produk kesihatan dan juga kopi. Kalau pandai cari boleh juga dapat barangan yang anda mahu dengan harga murah. 
Kali ini saya kongsi bersama korang antara barangan yang top kawan orang kirim bila anda menjejak kaki ke negara Australia. Ianya adalah normal, duit aje yang tak normal. Ada yang murah dan ada juga mahal macam nak tampar ajer! Pilihan anda, citarasa anda, hobi anda dan koc…

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...