Posts

Showing posts from November, 2018

Neuschwanstein Castle, Fussen Germany

Image
Neuschwanstein Castle, Fussen Germany
Hari terakhir kami berada di bumi Siwtzerland, perjalan diteruskan lagi dnegan memasuki balik negara Germany dari laluan selatan dan melalui tepi Tasik Constance. Perjalanan agak jauh melalui tepi tasik Lake Constance tapi sememang mengagumkan, lebih kurang 300km dari Wolhusen ke Neuschwanstein. 
Sebenarnya ada juga jalan lain yang melalui Austria tapi saya memilih jalan kampung untuk menikmati permandangan tasik ini. Laluan ke Austria ni mempunyai toll yang perlu dibayar dan kami tidak memilih Austria untuk persinggahan ini.
Walaupun tak masuk Austria, perjalanan ini pastinya tidak menyesal dan sepanjang jalan juga melalui beberapa buah kampung Germany yang bersih dan tenang seakan masih berada di Switzerland. 
Dalam perjalanan ini, kami melintasi Tasik Constance yang sangat besar dan indah. Oleh kerana kami tidak mempunyai masa yang banyak, maka hanya gambar saja yang sempat saya rakamkan. 





Dari jauh dah boleh nampak Neuschwanstein Castle berdiri meg…

D'Sue Nasi Kerabu Golok, Sungai Sekamat

Image
D'Sue Nasi Kerabu Golok, Sungai Sekamat
Sebelum ni saya pernah upload satu entry iaitu kedai Nasi Kerabu terbaik di area Cheras dan Kajang. Kedai ini telah berpindah lokasi untuk keselesaan pelanggan yang datang dan menjanjikan tempat yang lebih selesa.

Nak cari kedai baru ni senang aje, ianya tak jauh pun dari kedai lama cuma belum ada lagi point dalam Google Maps atau Waze, tapi korang boleh try carian dengan nama Cafe 43Ribu. Kedai D'Sue Nasi Kerabu ni tak jauh pun dari area ni dalam lingkungan 50meter. Nanti korang boleh nampak sebuah restoran nama Malia Seafood. Kalau korang dari sekolah SAAS Kajang tu, kedai dia terletak pada belah kiri jalanraya. 


Saya kenal kedai ini sebagai Meksu Nasi Kerabu yang pada tika itu beroperasi secara tumpangan di Doll TomYam dekat Sungai Sekamat juga. Cuma owner dah pindah kedai baru tak jauh dari tapak asal.
Menu Meksu ni tepat dan padu pada pilihan saya, dan kalau korang nak cuba nasi dagang atau nasi kerabu boleh ler datang kesini yer. Kalau…

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...