Posts

Showing posts from June, 2019

Bercuti ke Pangkor Dalam Masa 24 Jam

Image
Bercuti ke Pangkor Dalam Masa 24 Jam
Percutian singkat selama 24 jam atau dengan kata lain adalah 2 hari 1 malam pada minggu kedua bulan Syawal. 
Ini adalah plan ayah saya yang menghadirkan diri atas urusan kerja di Cameron Highland dan terus lajak ke pantai barat negeri Perak. Pada petang Jumaat kami telah bertolak dari KL ke Ipoh Perak untuk menginap 1 malam sebelum bertolak ke Pangkor. Tiba di Ipoh pun dah malam so tiada lawatan sosial dijalankan.


Pagi Sabtu dengan cuaca hujan renyai dan redup. Kami bersiap untuk menuju ke Jeti Marina di Lumut Perak. Perjalanan melalui Seri Iskandar agak lancar tetapi traffik sedikit banyak pada awal pagi ini. 
Ini adalah percutian pertama kami untuk ke Pulau Pangkor bersama Nazril. Dia tak pernah ke Pangkor sebelum ini dan agak teruja untuk menaiki feri. Maybe dia dok bayang macam Star Cruise kot.
Percutian budget ini sememangnya mematuhi kocek kami yang sedang kecut selepas hari raya ni. Agak berbaloi dan Awesome! Kalau pergi Langkawi gamaknya rabak j…

5 Villa Cantik dan Murah di Langkawi

Image
5 Villa Cantik dan Murah di Langkawi
Langkawi sememangnya dah popular dengan orang tempatan malah orang luar negara pun dah kenal dimanakah terletaknya Langkawi. Ada juga segelintir pelancong tahu bahawa Langkawi adalah sebahagian daripada Thailand kerana sangat dekat dengan Koh Lipe ataupun Phuket. Tapi ternyata mereka silap sama sekali!
Kalau pergi ke Langkawi korang biasanya mesti booking hotel atau hostel kan? Kalau jenis advance sikit, akan booking Airbnb. Sebut pasal Airbnb ni, saya dah kumpul 5 Villa cantik malah murah berbanding dengan hotel-hotel 5 star ni. 
Kenapa saya memilih Airbnb? Ini kerana, kebanyakkan rumah atau villa yang dibina dan dijadikan host sememangnya cantik dan awesome! Kebanyakkan rumah pilihan ini telah dihiaskan dan dibuat renovation yang cantik dan elegan untuk menarik minat pengujung dan para pelancong.
Villa-villa ini biasanya terletak diatas bukit, berhampiran pantai dan mempunyai view yang terbaik untuk korang hayati. Harganya bermula sekitar RM200-RM500…

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...