Posts

Showing posts from March, 2020

Itinerary ke Semporna, 3 Hari 2 Malam

Image
Itinerary ke Semporna, 3 Hari 2 Malam
Semporna adalah salah satu pulau tercantik didunia dan mendapat nama didalam Travel Insider. Jika nak berbandingkan dnegan Maldives, pulau-pulau di sekitar Semporna ini sama taraf malah ianya adalah lebih murah diantara negara-negara yang lain jika nak dikunjungi. 
Terdapat 8 buah pulau utama yang pelancong boleh kunjungi iaitu
1. Pulau Mabul (Perkampungan Air) 2. Bohey Dulang (Hiking) 3. Matabuan 4. Timba Timba 5. Pom Pom 6. Mataking 7. Sibuan 8. Matabuan

Pulau-pulau ini digabungkan pada pakej yang tertentu dan tak boleh dihabiskan dlaam masa satu hari. Jika anda nak pergi semuanya anda memerlukan masa 3 hari untuk 8 buah pulau ini.
Berikut adalah contoh itinerary perjalanan saya serta budget selama 3 hari 2 malam dibawah RM1,000.00 untuk seorang. Mungkin kalau korang mempunyai tempat yang lebih menarik atau lebih awesome sila sharekan bersama. Sila jangan bermalu -malu.
Tiket Penerbangan : RM1450.00 untuk 2 dewasa dan 1 kanak-kanak. Agak mahal kerana ianya j…

Destinasi 24 Jam : Timba-Timba & Mataking Island, Semporna Sabah

Image
Destinasi 24 Jam : Timba-Timba & Mataking Island, Semporna Sabah
Baru ni kami menghadiri sebuah majlis perkahwinan abang ipar yang bertemu jodoh dengan orang Tawau. Alhamdulillah majlis akad nikah dan perkahwinan selesai dengan jayanya. Unik dan pertama kali tengok orang Sabah menyediakan persiapan dan adat-adat orang sana. Menarik.
Dah alang-alang ke Tawau, kami plan untuk ke Semporna (Sebelum Perintah Kawalan Pergerakkan di laksanakan). Perjalanan dari bandar Tawau ke Semporna mengambil masa 1jam 30minit dan jangan risau, keadaan jalan 7/10 cuma jangan speeding lebih daripada 100kmh untuk mengelakkan melambung ke tepi jalan. Sepanjang perjalanan tidak banyak kereta tapi saya jamin korang akan dapat sebuah view bukit yang cantik dan awesome!
Tiba di bandar Semporna sekitar jam 9:00pagi keadaan sedikit kelam kabut dengan penduduk tempatan berbanding dalam perjalanan tadi. Untuk yang mahu ke pulau-pulau, korang kena set Google Maps Jeti Pelancongan Kg. Bangau Bangau. Jangan korang per…

Booking

Booking.com

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...