Posts

Showing posts from October, 2020

10 Gram, Vista Alam, Shah Alam

Image
10 Gram, Vista Alam, Shah AlamShah Alam memang banyak kedai/restoran ala-western berbanding dengan kedai mamak. Tak kurang hebatnya juga tumbuh di Seksyen 7 bagaikan membuka sebuah restoran macam nak bukak gerai burger aje. 
Tapi saya kali nak cerita sebuah restoran ala-hipster dan western food yang cukup memberikan saya tidur yang lena dimalam hari. Restoran ini adlaah 10 Gram yang terletak di Vista Alam di Shah Alam. Kat mana 10 Gram Vista Alam ni? Diaada kat bawah services apartment Vista Alam sendiri atau kalau nak lebih mudah boleh google lokasi disini

Kenapa nama 10 Gram? mungkin saya rasa ada satu menu tu, coffee shot yang seolah macam chemistry dengan isipadu espresso 10gram. Saya rasa la, tak tanya pulak kenapa 10 Gram bukan 10 kg... hewhewhew
Okay konsep kedai ini simple dan menarik. Masa saya datang tak ramai orang pun, tak tahu la pasal kes meningkat ke baru-baru ni. Tapi suasana kedai sememangnya chill and relax. Agak santai kalau nak lepak borak-borak dengan kawan mahupun…

Restoran Halal di Germany

Image
Restoran Halal di Germany
Apabila anda mengunjungi ke sesebuah negara bukan Islam pastinya akan menghadapi kesukaran untuk makan dan minum. Kadang-kala status halal mereka juga diragui kerana dalam satu kedai mereka menjual daging yang tidak dibenarkan didalam agama Islam.
Germany adalah salah satu negara yang agak mudah untuk mendapatkan restoran-restoran Halal. Anda boleh membuat carian atau research pada blog dan website Zahibah.com ataupun HaveHalalWillTravel.
Bagi saya, mencari restoran halal dan menu halal di Germany tidak susah pun. Purata restoran muslim di Germany lebih kurang 2:10. Ini kerana ramai warga-warga Turkey dan juga pelajar-pelajar muslim yang menceburi bidang masakan dan tidak langsung membuka kedai makan hala. 
Jangan terkejut, restoran-restoran ini juga dibanjiri oleh warga-warga bukan muslim.

Berikut adalah beberapa restoran yang saya kunjungi di bandar bandar Germany. Mungkin boleh menjadi rujukan pada anda nanti.
1. Central Grill, Frankfurt.
Kedai ni macam dah bertu…

JAL Sky Museum, Tokyo Japan

Image
JAL Sky Museum, Tokyo Japan
Di Tokyo ada pelbagai jenis muzium, bermula seperti muzium biasa seperti barangan sejarah sehinggalah kepada muzium teknologi. Malah kadang-kala di Tokyo juga terdapat muzium muzium pelik seperti muzium mee segera atau pun muzium mangkuk tandas. Terlalu banyak dan takkan mampu nak lawat dalam masa yang singkat sahaja.
Tapi kali ini saya nak perkenalkan sebuah muzium yang agak jarang orang kita lawati dan mungkin juga tidak tahu tentang kewujudanya iaitu JAL Sky Museum. JAL bermaksud Japan Airline - Sky Museum adalah sebuah muzium kapal terbang kini yang terletak di Ota city, berhampiran dengan Haneda Airport.

Muzium ini diperkenalkan pada tahun 2013 apabila JAL ingin berkongsi bersama pengalaman dengan penunjung bagi tujuan pendedahan keselamatan kapal terbang serta pendidikan. Pengalaman sebegini pastinya menarik kerana muzium ini mempunyai tour yang tersendiri.
Pertama, untuk ke muzium ini anda boleh menaiki Tokyo Monorail dari Hamamatsucho dan berhenti di Sh…

Agoda

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...