Jong Crocodile Farm

Jong Crocodile Farm Sarawak

Sabtu tempoh hari aku ader pigi ker Jong Crocodile pasal nk tgk buaya air dgn buaya darat... buhahahaha..... Disebabkan hasutan member2 lain yang mengatakan Jong crocodile membela buaya yang panjangnya 7 meter membuatkan aku rasa nk gi tgk ler...


Entrance for Jong Crocodile
Map inside Jong Crocodile Farm


Harga tiket adalah harga rakyat, utk org local Sarawak tiket RM10.00 for adults dan RM16.00 for Malaysian people. Yela tiket tu mungkin utk beli makanan utk boya air kt dalam dan juga boya darat yang kt darat nih...


Pas beli tiket and 1st thing yang aku rasa coool adalah gambar2 tangkapan buaya yang sungguh awesome! Kalu korg ingt lagik dulu metro (metro dulu) memaparkan gambar buaya yang ditangkap oleh penduduk kampung yang dah telan budak 8tahun & budak 10tahun.

No photography allowed untuk pameran gambar tersebut. So tak der gambar yang cooooll... 

Kat sini dorg collect dan pamerkan gambar yang gambar tak kuar dlm internet. Iaitu gmbar masa dorang tangkap time buaya tgh hidup sehinggalah sesi pembedahan perut yang ada macam2 dalam perut buaya.. 

Mana taknya buaya semua besar 5-7meter... dan juga mereka awet kepala buaya Bujang Senang yang mereka tangkap di Sri Aman.

Kepala Bujang Senang yang bersaiz 1.5meter
Bujang Senang adalah legend arrr dlm tangkapan dorg pasal itu adalah buaya yang susah dorg nak tangkap pasal besar giler. Panjang dlm 7 meter lebih dan berat cecah 700kg! Demmm....




Berjalan-jalan dlm Jong Crocodile adalah boleh meletihkan kepala lutut anda, kawasan wild life buaya nih sangat besar... Dorang tak der show bodoh2 mcm masukkan kepala dlm mulut buaya tu... Cuma dorg ada show kasik buaya makan ajer.. Feeding time dlm jam 11.00am dan 3.00pm

Dorang akan kasik buaya dorg tu makan yang mmg lahap giler... kot kalu jatuh org dlm tu kompem settle 2-3minit ajer...







Overall Jong Crocodile mmg tempat best untuk dikunjungi di Sarawak pasal dorg buat tmpt nih macam wild life yang korang mcm ko dok dlm sangkar ajer.. Tak macam zoo negara.. 







Info : jongcrocodile.com
Post a Comment

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

5 Tempat Makan Best di Kedah

Duta Village Beach Resort, Pantai Balok Pahang

The Shorea Resort, Negeri Sembilan

Villa Danialla Tok Bali : What a Failure!

De Rhu Beach Resort, Pantai Balok Kuantan