Posts

Showing posts from April, 2015

Highlands Coffee, Ho Chi Minh

Image
Highlands Coffee, Ho Chi Minh

Ok kalu kita di Malaysia ini kita selalu kelihatan coffee house seperti Starbuck, Coffee Bean, dan Secret Recipe. 
Di Vietnam, Starbuck agak susah untuk didapati berkemungkinan kerana Vietnam adalah salah satu negara pengeluar kopi terbesar di dunia. Oleh itu kedai kopi Highlands Coffee menggantikan kedai kopi seperti Starbuck dan yang setaraf dengannya.
Jika anda ronda sekitar bandar Ho Chi Minh ni, memang anda akan selalu kelihatan Highlands Coffee, design dan dekorasi pon seakan Starbuck.Anda perlu cuba local coffee buatan Vietnam ni selain nak pekena Starbuck. Harganya jauh lebih murah dari Grande! Lagi pun bila lagi nak pekenan kopi Vietnam yang seakan Starbuck kan....
Kopi yang disediakan di Highlands Coffee ini adalah halal dan anda boleh rujuk pada web vietnammuslim yang mengesahkan beberapa restoran dan coffe house yang halal di Vietnam.
Kebanyakkan Highlands Coffee ini terletak pada kawasan tumpuan pelancong dan juga pada beberapa shopping kompl…

Restoran Alang-Alang Hulu Langat, Selangor

Image
Restoran Alang-Alang Hulu Langat, Selangor

Minggu lepas having candle light dinner dengan wife + Nazril. Oleh kerana ada Nazril, so candle light dinner pon menjadi fast dinner. Huhuhuhuu...
Saya dinner di restoran baru yang dibuka bulan Februari lau iaitu Restoran Alang-Alang. Restoran ini terletak di Sungai Michu, Batu 14 Hulu Langat. Nak kasi maps ke Restoran ini xde pulak pasal restoran yang baru. So landmark dorang jika anda dari Batu 9 Cheras, anda drive teros menuju ke Batu 14. Selepas melepasi Petronas (yang berada disebelah kanan anda) ianya 1km+ dari petronas dan berada disebelah kanan anda.
Restoran ini sangat awesome kerana suasana restoran yang tenang dan kreatif dengan dekorasi menggunakan alam sekitar dan sentuhan modern. Bila diperhatikan, restoran ini macam satu owner jer dengan Naili's Restaurant. Hummm mungkin kot...
Jika anda datang malam minggu, ada live band yang akan perform sekitar jam 9.00pm ke 11.00pm. Sobuleh laa request lagi jika nak, karoake tu xde laa …

Restoran Saigon Green House, Ho Chi Minh

Image
Restoran Saigon Green House, Ho Chi Minh

Mencari kedai makan halal dinegara bukan Islam adalah agak mencabar. Sememangnya tidak banyak kedai makan Halal yang disediakan.
So sebelum pergi lebih baik untuk blogging dulu mencari makanan yang halal dan terus terang dimaklumkan, makanan halal di Ho Chi Minh agak mahal nak banding kedai makan depan rumah kita. Huhuhu....
Tempoh lalu saya singgah makan tengah hari di Restoran Saigon Green House yang terletak di Jalan Nam Kyi Khoi, lebih kurang 0.5KM+ dari pasar Ben Thang.
Restoran ini terletak di tingkat 3, kat bawah tu anda boleh nampak kedai orang jual baju dengan beg. So kena naik lif untuk ke restoran ini.
Sememangnya Awesome! Restoran ini menyajikan masakan ala thai. Perghh ala thai beb... kena hirup sup tomyam dia sangat nimkat.. macam dah lama benar xmakan tomyam.
Suasana kedai sangat bersih dan tak de orang pon. Xpasti samada orang tak tau ataupun orang xnak makan lagi. Tapi pada dinding restoran terdapat gambar2 bikers dari Malaysia…

Chaiwalla & Co. Johor Bahru

Image
Chaiwalla & Co. Johor Bahru

Sebenarnya dah ramai blogger buat review dengan kedai Chaiwalla & Co. ni, so korang boleh google yang lain mana dorang dapat idea bina kedai yang berasaskan kontena kargo. Dah jadi trend skang kontena kargo menjadi sebuah komersil termasuk hotel dan restoran.
Chaiwalla & Co. JB adalah sebuah coffe house yang awesome! Sebenarnya Chaiwalla & Co ni di The Curve KL pon ada juga tapi xberkesempatan nak lepak. Itu hari outstation ke JB saya bawak wife + Nazril lepak pusing JB dan singgah jap di area Pasar Karat JB.
So tak tahu pulak Chaiwalla ada disekitar ni, so singgah laa lepak minum jap. Saya order Vietnam Coffee dan Wife amik Mango Blended.
Seriously Vietnem Coffee di memang awesome! Time order anda buleh pilih tahap kemanisan dalam minuman korang. Xnak sugar langsung pon boleh dan suger 2kg boleh.. harga tetap sama beb...
Lepak malam sambil shopping dan minum sangat Awesome! Saya mengsyorkan anda untuk lepak di Chaiwalla tapi seat adalah ter…

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...