Posts

Showing posts from September, 2018

Wuppertal dan Cologne, Germany

Image
Wuppertal dan Cologne, Germany
Perjalanan dari Amsterdam membawa kami memasuki Negara Germany buat pertama kali. Seawal subuh bertolak, suasana jalan-raya sangat sunyi sepi dan hampir tiada kenderaan. Cuaca tidak hujan tapi agak berkabus tebal dengan suhu mencah bawah 10 Celsius. Menyusuri sempadan dan mula membuat pecutan pada Auto-Bahn setelah signage No Speed Limit kelihatan. Signage sebegini sememangnya banyak sekitar autobahn (highway), kalau jumpa meter kasi rapat bro tapi kalau ada speedlimit, sila patuhi kerana bila kena speedtrap maka sengsaralah korang nak return kereta tu nanti.

Tujuan utama saya untuk ke Wuppertal adalah untuk melihat sendiri teknologi keretapi bandar mereka kerana saya pasti saya tidak akan tengok train bandar ini selepas Jepun. Train di Wuppertal adalah unik dan hebat kerana ianya adalah Suspension Railway. Tak banyak dalam dunia ni ada suspension railway, maka ianya dimasukkan didalam itinerary kami sebelum ke Bandar Cologne.


Kami menyusuri sub-bandar Wupp…

Blokke Cafe Citta Mall, Selangor

Image
Blokke Cafe Citta Mall, Selangor
Cuti 3 hari ni dimanfaatkan dengan menghabiskan masa serta mengeringkan poket yang semakin menipis. Last week dah bawak si Nazril berjalan ke One Utama dan kena paw Galaxy Playground bawah GSC tu. Dalam sembang-sembang tersebut pulak kedai Blokke yang sememangnya dia tahu Blokke tu adalah tempat playground Lego. 
Maka minggu ini adalah minggu tuntutan janji pasal memikirkan minggu minggu seterusnya abah Nazril banyak kerja. Kasi settle terus minggu ni. Blokke Cafe ini terletak di First floor Citta Mall. Agak selesa lepak sini kerana suasana tidak sibuk dan terdapat banyak cafe dan restaurant.



Cafe Blokke ini rasanya dah ramai tahu dan dalam media pun dah banyak dibuat review, akan tetapi saya tertarik kerana Blokke yang baharu ini adalah lebih menarik daripada Blokke yang terdahulu. Blokke yang baharu ini dimiliki oleh pengacara popular iaitu Nazrudin. 
Blokke Cafe Playground ini berkonsepkan Duplo Lego dimana ianya merupakan sebuah cafe dan terdapat sebua…

Texas Steak House, Bandar Tun Hussein Onn

Image
Texas Steak House, Bandar Tun Hussein Onn
Cuti hari minggu baru ni abang keempunan nak makan western food. Western food saya tidaklah stok macam mengidam nak makan steak Me'Nate mung. Konsep saya mudah saja, ayam adalah feberet sepanjang zaman maka saya lebih gemar untuk makan Chicken Chop, Grill Chicken Chop ataupun ape2 yang dikaitkan dengan ayam.
Sebelum tu, saya belanja la anak naik MRT yang tah kali keberapa tah - dah jadi kegemaran Nazril yang sememangnya suka dengan keretapi. Asal nak naik train dipunya excited macam tak pernah naik train. Kita layankan aje laaa hobby dia.
Dah habis layan naik MRT saya pusing-pusing dalam bandar Tun Hussein Onn, skali ternampak sebuah restoran Texas Steak House yang dah macam memanggil-manggil untuk singgah. Hebat auranya. Maka keputusan dibuat, saya singgah la jugak ke restoran ini dengan jayanya.
Restoran ini terletak berhampiran dengan masjid Bandar Tun Hussein Onn. Dah alang-alang dekat dengan masjid tu silalah tunaikan tanggungjawab baru l…

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...