Posts

Showing posts from May, 2013

Mad Mike Drifting Crown Range in New Zealand

Image
Mad Mike Drifting Crown Range in New Zealand

Mad Mike adalah seorang pelumba drift. Beliau tidak sefeymes Ken Block akan tetapi skill drifting beliau agak awesome!

Mad Mike a.k.a Mike Marah memandu kereta RX7 RedBull dan beliau mendapat sponsor penuh dari RedBull pada tahun 2010 yang lalu.

Mike telah menceburi sukan permotoran ini sejak berumur 6tahun dan pada ketika itu Mike mendapat tempat ke-2 di New Zealand. Sejak dari itu Mike telah menglibatkan diri dalam beberapa acara sukan permotoran dan sukan Xtreme.

Buat masa sekarang, Mike focus kepada sukan drift setelah mendapat kontrak dari RedBull dengan memandu kereta Mazda RX7.

Jom layan video dorang layan corner di Crown Range New Zealand. Jalan raya yang dibina disini agak awesome dengan panjang 10.4km dan mempunyai 47corner cun! Dalam percubaan ini Mad Mike memandu Mazda RX7 RedBull mencatat rekod terpantas dengan kelajuan 232km/h .

This is Awesome Dude!


XBox One

Image
XBox One

Microsoft telah melancarkan XBox One dengan paparan yang baharu dan lebih gempak! Straight to the point, setakat ini pihak Microsoft masih belum memberitahu released date untuk XBox One tapi bakal berada dipasaran akhir tahun ini.
Apa yang menarik tentang XBox One adalah,console game ini dah macam sebuah personal computer anda. Anda hanya perlu log-in pada Xbox Live, dan anda akan dapat berinteraksi dengan gamers yang tengah online dan lebih dari tu anda juga dapat surf internet dan skype dengan dorang jugak.
Selain itu juga, kalu korang dha bosan main game, korang boleh tengok movie dan video yang tleah intergrate dengan sistem operasi XBox One ini. Coooool dan Awesome!
XBox One ini didatangi dengan Camera Device untuk permainan yang menggunakan kinetik seperti real motion. Beberapa bulan yang lalu saya ada paparkan Microsoft Illumiroom untuk lebih merealisasikan feeling ketika gamers layan game, tapi masih lagi dalam proses pembikinan.
Banyak rumors mengatakan bahawa XBox O…

Disassembly Stuff Photography

Image
Disassembly Stuff Photography

Because retro photography are too mainstream, so disassemble stuff much more better and awesome! Seorang photography yang sangat kreatif iaitu Todd McLellan telah menghasilkan sebuah karya photography  dengan cara meleraikan bahagian-bahagian sebuah peralatan.

Disini saya kumpulkan hasil-hasil karya Tood McLellan dimana beliau telah meleraikan sebuah basikal, mesin taip, handphone Blackberry, mesin rumput, dan jam analog.

Anda boleh tengok lebih lagi karya beliau di webpage Tood McLellan, antara yang awesome adalah mereka meleraikan sebuah kereta beb!

Sila hasilkan photography sebegini terhadap smartphone anda, nescaya anda akan mendapat rating yang tinggi dalam facebook nant...

Awesome dude!


Income Tax Guide for Malaysian

Image
Income Tax Guide for Malaysian

E-Filing baru sahaja ditutup minggu lalu. Kiranya saya agak terlambat upload entry infografik dibawah ini untuk berkongsi dengan anda cara-cara mengurangkan kadar cukai.
Saya percaya ramai rakyat jelata Malaysia tidak berpuashati dengan pencukaian yang telah ditetapkan, tapi nak taknak keno bayar jugak.. kang tak bayar lagi terok kena pow!
So scroll down infographic dibawah mana tahu dapat membantu anda untuk budget tahun depan. 
Tax = Not Awesome!



Kem Santai Cuti Sekolah Ilmiah, TTDI KL

Image
Kem Santai Cuti Sekolah Ilmiah, TTDI KL

Minggu nih cuti sekolah pertengahan tahun akan bermula selama 2 minggu. Ibubapa akan mula sibuk dan berebut-rebut nak apply cuti nak gi jalan2 dengan keluarga.

So jika anda tidak ada plan atau tidak mendapat cuti dalam cuti sekolah nih, saya ingin share dengan para ibubapa kalau korang cari kelas/kem Ilmiah yang dianjurkan oleh Al-Baghadi Learning Center.

Al-Baghadi Learning Center adalah sebuah institusi yang mengajar teknik membaca Al-Quran untuk semua lapisan masyarakat dari kanak-kanak, remaja dan dewasa.

Institusi ini menjanjikan program mempelajari, membaca dan memahami Al-Quran dengan cara yang mudah,cepat dan menyeronokkan.

Untuk cuti persekolah ini, mereka menganjurkan Kem Santai Cuti Sekolah Ilmiah pada 28-29 Mei 2013 (2 hari 1 malam ) dengan harga serendah RM350 sahaja. Program ini akan dikendalikan oleh Guru Tahfiz rancangan TV3 Qari Junior.

Antara program yang terdapat dalam Kem Ilmiah ini adalah :
Kelas Al-Quran (Teknik Al-Baghadi)K…

Del Rey Harley Sportster

Image
Del Rey Harley Sportster

Honestly saya bukanlah seorang pengulas yang baik terutama berkenaan dengan motosikal. Oleh itu kalau ader typo error korang betul kan ajer sendiri iyerr..
Memperkenalkan salah sebuah hasil tangan dari DP Custom Cycle yang sangat Awesome dan handsome iaitu Del Rey Harley Sportster. Del Rey ini telah diubahsuaikan dari rangka motosikal asal Harley Sportster dan ditambahkan dengan idea kereta lumba Elf Formula 1 pada zaman 70-an.
Del Rey ini mempunyai kuasa 1200cc dan beberapa komponen utama dari jentera ini bukanlah dari barangan yang cikai-cikai. Pastinya mereka membina sebuah motosikal custom Del Rey mempunyai daya tarikan yang tersendiri dimana mereka meletakkan warna biru bersama warna putih untuk kelihatan lebih bergaya.
Anda boleh mendapatkan motosikal ini di webpage DP Custome Cycle dan korang tanya sendiri laa berapa harga nak masuk Malaysia siap hantar depan pintu rumah. Kalau tak silap beli moto nih dorang kasik percuma payung Elf. Huhuhuh
This is Awe…

Cycling at FRIM Kepong - Part 1

Image
Cycling at FRIM Kepong - Part 1

Okay setelah beberapa tahun baru hari nih saya nak upload pasal kayuh basikal di FRIM. Rasanya dah ramai kot yang tahu kat mane letaknya FRIM nih. Tapi xpe saya akan explain dulu menatang mende FRIM nih.
FRIM adalahn singkatan kepada Forest Research Institute Malaysia yang terletak di Kepong. Disini Jabatan FRIM bertanggungjawab dalam penyelidikan dan penjagaan hutan simpan kekal Malaysia.
Cukup setakat tu jek, apa yang penting dekat sini sebenarnya adalah track mountain bike no.1 pilihan saya pasal dalam FRIM nih saya adalah lebih kurang 10 trail from beginner till expert.
Nak kayuh dalam FRIM anda dikenakan charge RM3 untuk 1orang + 1basikal, dan jika anda nak parking dalam FRIM anda dikenakan bayaran extra RM5. Pada hujung minggu memang ramai yang jogging dan berbasikal kat sini. Memang awesome dan syiokkk!
Kalau anda adalah 1st timer untuk ke FRIM nih, anda tak perlu takut untuk kayuh, tanya dan join mana-mana cyclist mountain bike dalam nih, dorang…

Dragon Ball : Stop Motion Movie

Image
Dragon Ball : Stop Motion Movie

Seorang animator dari Taiwan iaitu John Huang telah membuat dua short clip mengenai cerita DRagon Ball Z! Sangat Awesome walaupon animation ini sekadar animasi stop motion, tapi saya rasa lagik coooool dari pada movie sebenar Dragon Ball : Evolution arahan James Wong yang super dumb-ass!
Saya percaya masih ramai lagik meminati kartun Dragon Ball, malah masih ada lagk komik Dragon Ball dulu2 tu.. anda sangat Awesome!
John Huang telah menghabiskan masa selama 5hari untuk menghasilkan stop motion ini dan hasil kerja beliau pastinya akan mendapat perhatian dari pihak tertentu. Kami berharap anda dapat buat full movie untuk Dragon Ball mengikut jalan cerita komik yang sebenar.
Layan bro 2 video clip Dragon Ball stop motion. ReallyAwesome dude!

Gerai Pulut Satay Kubang Pasu , Kota Bharu

Image
Gerai Pulut Satay Kubang Pasu , Kota Bharu

Minggu lepas balik kampung untuk mengundi. Saya akan pastikan duit akan dihabiskan dengan makanan sahaja.. Huhuhuhuuuu...

Untuk orang luar kawasan Kelantan, Pasar Kubang Pasu nih terletak berhampiran dengan bandar Kota Bharu dan terkenal dengan pasar yang jual makanan pagi. Pasar nih tak sebesar Pasar Siti Khadijah tu.
Kalau korang tak jumpa jugak, korang search Sekolah Menengah Zainab 2 / Masjid Muhammadi, bila dah sampai situ boleh tanya orang local nak ke Pasar Kubang Pasu.

Macam-macam la dorang jual, macam Nasi Belauk Ayam/Ikan, Nasi Dagang, Nasi Tumpang (Nasi Tupe) dan paling awesome adalah Pulut Satay.

Pulut Satay ini adalah sejenis makanan tradisional Kelantan dimana mereka akan buat pulut manis (warna coklat) dan dicampurkan dengan beberapa keping satay dan kuah kacang, lain dari tu jugak makcik nih ada jual Nasi Impit + Satay, Pulut + Sambal...

Memang bunyi macam pelik, dah harus ingat.. belum try belum tau bro... Harganya sangat mur…

Time to Attack May 2013, Sepang

Image
Time to Attack May 2013, Sepang

Sila pastikan diri anda berasa rileks-rileks weekend nih pasal Time To Attack akan berlangsung pada 19 May di Litar Sepang!
Bagi korang yang pernah ke event Time To Attack nih memang anda seorang cool dan awesome dan bagi korang yang xpernah pigi, boleh laa pigi kalu nak gi tengok race kereta komersil.
Time to Attack adalah sebuah event yang diorganize oleh Zerotohundred dimana jika anda mempunyai sebuah kereta berpotensi untuk race dan nak test lap di Litar Sepang, anda boleh submit form dan join race time attack untuk kereta korang.
Perlumbaan sebegini pastinya ada bayarannya dan boleh layari Zerotohundred untuk keterangan lebih lanjut. Buat ketika ini rasanya pendaftaran sudah pun ditutup derrrr.. Kuang kuang kuannngg...
So feel free kalu nak tengok dari kereta modifikasi N/A, turbo, turbo tebabow, V-Tec dan lebih dari itu Super Car jugak akan join race ini. Lebih dari itu mereka jugak ada event macam ConeMaster, Autoshow Stance Car dan macam-macam l…

Taka Higashino Moto X Freestyle with Go Pro

Image
Taka Higashino Moto X Freestyle with Go Pro

Dikalangan anda pastinya minat dengan Motocross, tambah-tambah plak kalau Motocross X Freestyle ala-ala super-stunt tamil.

Taka Higashino adalah seorang champion X Games Motocross pada tahun 2011. Beliau dilahirkan Mac 1985 di Osaka Jepun mula meminati Motcros ini ketika berumur 7 tahun! Demmmm umur 7tahun nih saya belom ada basikal pon lagik!

Sebelum nih kita hanya tengok Freestyle dorang dari kaca TV, dan pernahkah anda terfikir camner pulak rider tu tengok diri dia sendiri masa tengah buat show.

Ahhhaaaa saya ada jumpa satu video yang awesome dari GoPro dimana champion GoldMedal Motocross X Freestyle iaitu Taka Higashino yang telah menggunakan camera GoPro untuk show beliau.

Oleh itu peminat sukan Xtreme dapat merasai sendiri pemandangan point of view (POV) dari Encik Taka Higashino semasa showtime beliau.

This is Awesome dude.


Superb Mini Car Chase

Image
Superb Mini Car Chase

Stoopido Buddy Soodios (SBS) adalah sebuah kumpulan pembikin filem pendek dengan cara stop-motion. SBS ini pernah bekerjasama dengan Aardman Animation group untuk menghasilkan series Wallace & Gromit.

SBS ini telah membuah banyak short clip stop-motion dan anda boleh menonton sendiri di laman web mereka. Mereka sangat kreatif dan sungguh banyak bersabar untuk menghasilkan sesebuah video pendek kerana anda mesti tahu, untuk membuat stop-motion video ini bukanlah senang beb!

Entry kali ini saya hanya tunjuk salah satu video stop-motion mereka iaitu Mini Car Chase. Sangat menarik dan agak ganas untuk tontonan tetapi sangat Awesome!

So bila lagi BoboiBoy / Upin Ipin nak buat stop-motion video? Skan nih pon dah banyak iklan Malaysia yang dah mula menceburi teknik stop-motion nih. Kekalkan usaha anda. Awesome!


Understanding Rally Co-Driver Language

Image
Understanding Rally Co-Driver Language

Kepada trully man, saya percaya paling cikai pon anda mesti pernah main game Rally dalam PC takpon console game. Dulu game Collin McRae keluaran EA Sport agak feymes selepas game Tony Hawk Skateboard dan lebih awesome bila game ini main dekat PS1 dan PS2 bro...
So entry kali ini adalah berkisahkan bagaimana driver Rally mendengar tuturkata co-driver beliau sedangkan driver tu tengah lumba kereta Rally yang jalannya agak tak nyaman... Lebih dari itu, bagaimana pulak co-driver Rally tu boleh membaca dan memberi arahan panduan jalan pada driver-nya dengan situasi sebegitu?
Anda jangan ingat co-driver Rally nih tak diperlukan dalan setiap stage. Ini kerana setiap stage dalam sesebuah perlumbaan memang berbeza siku-liku jalannya. Oleh itu co-driver bertanggungjawab memberikan panduan jalan kepada driver untuk memberitahu pada bila corner kiri dan kanan, sudut corner tersebut, dan pelbagaia lagi.
Yang lebih pasti kalau korang pernah main game Rally pas…

Before & After by Jason E.Powell

Image
Before & After by Jason E.Powell

Jason E.Powell adalah seorang jurukamera seperti kita semua cuma beliau lebih kreatif. Pada dahulunya Jason suka mengambil gambar landscape, senibina dan acara festival. Gambar-gambar yang cantik telah diupload dalam akaun flickr beliau.
Setakat ini beliau telah mengumpul beberapa gambar lama dan menangkap semula gambar lama itu kepada situasi zaman sekarang ini.
Idea beliau ini telah mendapat perhatian dari pihak muzium London untuk membenarkan beliau membuat pameran gambar. Setakat ini di KL juga ada beberapa individu cuba membuat photoshoot seperti ini dan anda sangat awesome!
Saya rasa idea ini juga bagus untuk tatapan kepada anak muda mereka dapat menggambarkan situasi pada ketika dahulu. Jika anda mahukan lebih dengan gambar Before & Now untuk Malaysia, anda boleh lawati ke National Art Gallery nanti.
This is Awesome!


Snoopy's Street Fair for Android

Image
Snoopy's Street Fair for Android

Okay hujung minggu nih kalu korang tak kemana-mana dok depan TV dan bosan, try install Android game Snoop'y Street Fair yang sememangnya Awesome!
Sebenarnya series Snoop'y nih dah lama tidak disiarkan kerana sudah tamat akan tetapi produk seperti patung, stationary, t-shirt masih berada dipasaran kita. So apa yang korang boleh buat try laa main game Snoop'y
Game ini adalah sebuah game build & organize dimana korang perlu complete-kan misi Snoop'y dan rakan-rakan mereka. Sangat menarik pasal game ini seperti game The Simpson : Tapped Out yang saya reviewkan beberapa bulan lalu.
Saya memang sukakan game sebegini pasal korang boleh organize bandar dan kampung mereka ikut suka korang. Saya baru start main game nih dan tengok dalam webpage mereka, ada banyak item need to un-lock.
This is Awesome dude!


Starbuck Chocolate Cookie Frappuccino

Image
Starbuck Chocolate Cookie Frappuccino

Bermula harini sehingga 31 May 2013, Starbuck Malaysia menawarkan blended beverages Frappuccino discount sehingga 50% pada hari Selasa dan Jumaat pada jam 5.00pm-7.00pm.

Untuk mendapatkan discount 50% ini, anda perlu tunjuk Starbuck Card pada Barista dorang.. Camner nak dapat Starbuck Card? Korang pigi Starbuck dan apply for Starbuck Card. Kad nih macam reload Touch n Go la, korangkena isi duit dlm kad tu dan tebus guna balik.. Sonang ajooo...

So saya try Chocolate Cookie Frappuccino hari Jumaat itu hari, dan hasilnya sungguh Awesome! Ohhh meeeng!



The Shorea Resort, Negeri Sembilan

Image
The Shorea Resort, Negeri Sembilan

Kepada yang inginkan percutian mewah dengan suasana hutan damai, anda bolehlah kunjungi The Shorea Resort di Hutan Simpan Berembun Negeri Sembilan.

The Shorea ini terletak tidak jauh dari bandar Seremban lebih kurang 20km sahaja. Resort ini telah dibuka oleh sebuah keluarga yang mencintai alam damai dalam kawasan persendirian.

Senibina resort ini sangat cantik dan awesome! Sesuai dengan suasana hutan yang tenang kerana pemilik resort ini mengekalkan rekabentuk villa seperti alam semula jadi. Terdapat 2 buah Villa utama double storey yang dibina daripada kayu hutan iaitu Villa Shorea dan Villa Halia manakala pada bahagian bawah resort ini terdapat 2 buah villa iaitu Villa Bougainvillea dan Villa Kemboja.

Antara fasiliti yang terdapat di The Shorea ini adalah Pavilion Dining, 2 buah kolam renang buatan, 1 buah kolam renang dari air sungai, 2 buah kawasan rehat santai, kebun sayur yang segar, bilik jagaan haiwan peliharaan dan cafe santai.

Anda boleh me…

City by Portfolio Painting

Image
City by Portfolio Painting

Tak tahu kenapa saya lukisan ilustrator sekarang nih lebih menarik... So saya tunjukkan kat korang hasil kretiviti Jing Zhang dengan membuat ilustrator bandar-bandar popular.

Agak menarik pasal beliau meletakkan ikon negara tersebut untuk anda meneka negara manakah yang beliau hasilkan.

So sebelum anda lihat jawapan dibawah, cuba teka dulu adakah betul dengan jawapan anda. Awesome dude!


Newbury School of Rock

Image
Newbury School of Rock

Kalau anda masih ingat dengan filem School of Rock lakonan Jack Black, ada pastinya Awesome!

Di Newbury Berkshire England terdapat sebuah sekolah muzik rock untuk golongan kanak-kanak dan remaja. Kebanyakkan sekolah muzik yang terdapat di England pastinya mengajar pelbagai instrument muzik seperti instrument orchestra.

Berbeza dengan Newbury School of Rock, disini mereka mengajar kanak-kanak dengan muzik rock dibawah penyeliaan tenaga pengajar. Kelas muzik ini adalah kelas tuisyen selepas sekolah dan juga kelas semasa cuti sekolah musim panas.

Antara pelajar paling muda belajar muzik rock ini berumur 6tahun dengan instrument gitar dan bagi mereka yang cekap dan handal, mereka akan menubuhkan band dari Newbury School of Rock ini dan membuat beberapa konsert di sekitar London untuk tujuan foundation. Awesome!

Di Malaysia juga ada kelas muzik seumpama ini dan bayaran agak tinggi dikenakan. Antara sekolah muzik yang termahsyur di KL adalah Yamaha Music School di Kel…

Bersaranya Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat

Image
Bersaranya Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat

Hari ini, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat melepaskan jawatan sebagai Menteri Besar Kelantan yang dipegang sejak 1990.

Tidak dinafikan kawan dan lawan, beliau seorang ikon yang dihormati, disegani dan disayangi ramai. Semoga Allah merahmati dan memberi kesihatan kepada Tok Guru.

Menteri Besar Kelantan yang baharu telah digantikan dengan Datuk Ahmad Yaacob dan Timbalan Menteri Besar pula disandang oleh Datuk Nik Mohd Amar.



Kerajaan Pas di Kelantan Masih Kekal

Image
Kerajaan Pas di Kelantan Masih Kekal

Alhamdullilah PAS masih kekal di negeri Kelantan Darul Naim. PAS telah mengalahkan Barisan Nasional dengan kerusi Parlimen BN -5 dan PAS-9. Manakala di DUN Kelantan pula PAS mengalahkan BN dengan PAS-32 , BN-12 dan PKR-1.

Sehingga kini rakyat Kelantan masih mampu bertahan dan mahu mengekalkan kerajaan PAS yang memimpin negeri tersebut walaupun jentera Barisan Nasional telah berhempas pulas dan menabur pelbagai janji untuk rakyat Kelantan.

Antara petikan iklan poster di BN pernah syaa nampak berbunyi " Mek & Ayoh, kali ni ambo ngundi BN, ambo nok kijo dekat Kelate nok duduk denge Mek & Ayoh" (Translate : Mak & Ayah, kali ini saya mengundi BN, saya nak kerja dekat Kelantan nak tinggal dengan Mak & Ayah)

Apo ko bongok benar iklan sebegini yang memberitahu kepada rakyat bahawa rezeki itu datangnya dari sesebuah parti politik? Memang betul sesebuah parti itu akan membentuk/membina kemajuan tapi dari mana datang hasil bumi untuk…

Laluan Alternative Dari Kuala Lumpur - Kota Bharu

Image
Laluan Alternative Dari Kuala Lumpur - Kota Bharu

Straight to the point, hari ini sudah dijangkakan berlaku kesesakan teruk di Karak Highway gara-gara anak perantauan dari Pantai Timur balik kekampung untuk mengundi.

So saya nak share jalan alternative untuk balik ke kampung kepada anak-anak Kelantan untuk memudahkan perjalanan anda nant. Jalan alternative ini dikeluarkan oleh Jabatan Kerja Raya Malaysia pada minggu lalu.

Walaupun jarak laluan alternative ini lebih jauh dari jarak jalanraya yang biasa digunakanm tapi saya percaya ianya dapat membantu anda menjimatkan masa ketika sangkut dalam traffic jam nant. Bila dah sangkut driver-driver nih mula laa laa hilang sabar.. Huhuhuhu....

Berikut adalah laluan alternatif yang dicadangkan :

1. Alternative Dari Bentong ke Kota Bharu melalaui Bandar Raub.
Pertama : Dari Bentong melalui Laluan Persekutuan 8 terus ke Bandar Raub, keluar ke kiri masuk ke Laluan C5( Jalan Cheroh ke Batu Malim) dan masuk ke persimpangan Jalan Cheroh Ke Gesing mela…

Nice Barcode Design For Industry

Image
Nice Barcode Design For Industry
Anda sudah pasti kenal dengan satu sistem yang dinamakan barcode. Jika anda tidak kenal menatang ape Barcode tu pastinya anda datang dar izaman 1800-an. 
Barcode pertama yang digunakan pada barang komersil adalah chewing gum Wrigley pada tahun 1974. Sehingga kini pelbagai barangan telah menggunakan barcode sebagai peantara mesin dengan sesuatu produk.
Steve Simpson adalah seorang ilustrator dan designer telah menukarkan design barcode berbentuk petak kepada barcode yang lebih Awesome dan sesuai dengan produk client-nya.
Dibawah adalah contoh-contoh Barcode yang dihasilkan oleh beliau dan anda boleh menukar barcode anda menjadikannya lebih menarik untuk pemasaran produk anda.
This is Awesome dude!

How To Keep Your Smartphone Safe

Image
How To Keep Your Smartphone Safe

Smartphone anda kini boleh dikatakan Personal Assistant (PA) anda. So totally memang banyak rahsia yang disimpan didalam handphone anda dan sila baca infographic dibawah untuk keselamatan smartphone anda dari pada hackers yang awesome!


Source : visual.ly

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...