Posts

Showing posts from March, 2015

Kayuhan Malaysia PDRM - Putrajaya 2015

Image
Kayuhan Malaysia PDRM - Putrajaya 2015
Weekend baru saya join satu Jamboree yang dianjur oleh pihak PDRM dan konco-konconya. Buat 1st time kami join jamboree macam nih dan mengambil acara Fun ride 40km yang bermula di Depan Istana Kehakiman Putrajaya dan Finish Line ditempat yang sama.
Sebelum join event saya macam dah dapat review yang kurang menarik dari beberapa rider MTB mengenai pengajur ini. Tapi atas dasar kawan sekerja yang ajak, so kami join dengan bayaran RM50.00 per entry so serta merta saya mengajak En. Adzli untuk join bersama.
21 Mac 2015 Sabtu saya datang ke IPD Putrajaya untuk collect Jersey dan plat number. Agak kecewa pasal petugas memaklumkan bahawa Jersey tidak dapat diberi kerana vendor yang cetak baju xleh nak siapkan. Choiiii! So jersey akan dibagi pada minggu depan. Ok no problem....
22 Mac 2015 Ahad, kayuhan Fun Ride bermula, so kami agak ketinggalan pasal lambat sampai dekat checkpoint. Overall kayuhan memang sampai 40km yang melalui pinggir Putrajaya, Cyber…

Bercuti ke Ho Chi Minh City - Day 3 & 4

Image
Trip to Ho Chi Minh City - Day 3 & 4

Day 3 :

Seperti biasa pagi kami breakfast sendiri sementara tunggu supir kami datang. Saya breakfast di Restoran As-Salam. Agak mahal di Restoran ini pasal dorang kenakan tax 20%. 2 keping roti canai macam lempeng tu dengan kari ayam yang ado ayam seketul. Tapi regenya VND100,000 termasuk tax (dalam rege RM17.00).
Lepas breakfast kami melawat ke Masjid Ar Rahman yang dikatakan antara Masjid tertua dan terbesar di Ho Chi Minh nih. Masjid ini dibina sekitar tahun 1935 dan pernah mengalami kemusnahan akibat salah faham agama diantara penduduk sekitar. Di sekitar ini terdapat banyak restoran Arab. Mungkin mat arab suka lepak dikawasan ni kot.
Selepas itu kami menuju ke Pasar Bin Thay. Saya mendapat info ini dari blogger yang lain yang mengatakan harga kain pasang sangat murah. Pasar ini terletak di District 5 atau dikenali sebagai China Town. Lebih kurang 20minit dari hotel atau 8km dari Ben Thang.
Memang betul harga kain pasang disini murah beb. B…

Bercuti ke Ho Chi Minh - Day 2

Image
Trip to Ho Chi Minh - Day 2

Day 2 :

Awal pagi dah breakfast sendiri di Restoran Hjh Basiroh sementara tunggu supir nak ke Cu Chi Tunnel. Mungkin menjadi satu kewajipan pulak bila ke Ho Chi Minh nih nak kena pergi Cu Chi Tunnel.
Dah settle breakfast so gerak ke Cu Chi Tunnel. Anda buleh tengok pembangunan dan kehidupan mereka di sepanjang jalan tu dan rumah kedai sepanjang anak sungai Saigon. Memandangkan hari kedua adalah hari Sabtu, so traffik agak teruk dengan limpahan motosikal yang banyak giler. On the way tu singgah sekejap di kawasan industri desa pembikinan kraf tangan dari orang kurang upaya iaitu di Handicapped Handicraft.
Difahamkan oleh supir kami (En Sulaimen Akhlaken), mereka ini adalah mangsa dari pencemaran radioaktif ketika ibu mereka mengandung semasa zaman Vientam berperang. Wallahualam...
Tak lama pon lepak lepak sini, so teruskan perjalanan menuju ke Cu Chi Tunnel. Sebenarnya agak jauh dari Bandar Ho Chi Minh. Lebih kurang 55km. Perjalanan dengan trafik jem tadi ja…

Bercuti ke Ho Chi Minh City - Day 1

Image
Trip to Ho Chi Minh City - Day 1

Entry kali ini berkisarkan antara dairi perjalanan dan juga travel tips untuk menjadikan percutian anda lebih awesome dan lebih penting berada didalam kawalan.
Pertama saya akan menceritakan tips. Mungkin berguna dan sesuai untuk mereka yang xnk overbudget bila dah sampai Ho Chi Minh City.
Tips #1 : Create budget keseluruhan yang sesuai untuk anda. Budget ini merangkumi hotel, sewa kereta, duit makan, duit belanja seperti barangan yang nak dibeli tiket ke tempat yang ingin dilawati dan yang paling penting duit belanja shopping.
Tips #2 : Buat booking hotel lebih awal. Anda buleh search dengan menggunakan agoda.com, booking.com atau direct web hotel. Mungkin anda dapat lebih diskaun dengan online booking
Tips #3 : Sewa kereta mungkin memerlukan  belanja yang lebih. Tetapi jika anda travel bersama bayi atau secara group, lebih baik memandu sendiri daripada memilih taxi. Lebih senang jika anda Hired Supir anda sendiri untuk mengelakkan kesulitan.
Tips #4 : Me…

Restoran Mohd Chan Abdullah, Bandar Baru Bangi

Image
Restoran Mohd Chan Abdullah, Bandar Baru Bangi
Kalu korang perasan sekarang nih dah banyak restoran-restoran Chinese Muslim. Tak sure la samada saya yang baru nak perasan atau memang dah lama Restoran sebegini muncul. 
Weekend baru ni saya dari Johor Bahru nak balik kerumah singgah la santap santai di area Bandar Baru Bangi, so buat suggestion pada wife makan Chinese Muslim food. So drive to Restoran Mohd Chan Abdullah yang terletak di Jalan Persiaran Bangi.
Saya telah share maps nak menuju ke restoran ini but anyway kedai ini terletak disebelah dalam Persiaran Bandar Baru Bangi. Kalu korang masuk simpang dari RHB Islamic tu, korang amik kiri pada 1st junction dan terus jer sehingga nampak restoran ini pada sebelah kiri anda. Sebaris dengan kedai ini terdapat restoran Korea Muslim dan beberapa kedai Chinese Muslim Restoran.
Suasana kedai memang penuh walaupun dah sampai nak masuk waktu magrib. Ofcoz menu masakan disini adalah Chinese Style, dan anda jangan bimbang kedai ini kesemuany…

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...