Posts

Showing posts from November, 2016

Cendol Bakar Auntie Sue, UKM Bangi Selangor

Image
Cendol Bakar Auntie Sue, UKM Bangi Selangor


Pekena cendol waktu petang adalah satu perkara yang boleh menyempurnakan hidup anda selain daripada menghirup kopi. Tatkala panas bahang mentari yang mampu membuatkan peluh jantan menitis , cendol adalah rakan karibnya.
Banyak port yang anda boleh pekena cendol samada cara berdiri, mengcangkung, atau dudup dengan tatatertib. Ok guys kali ini saya singgah satu kedai cendol yang di beri nama Cendol Bakar Auntie Sue dengan keadaan penuh tatatertib.
Cendol Bakar Auntie sue ini terletak di Teras Jernang yang agak berhampiran dengan UKM Bangi. Maka tidak hairanlah mengapa ramai student yang lepak ke Cendol Bakar ni. Cuci mata pon boleh bro! Lain daripada tu harga dia masih lagi boleh diterima dengan kadar matawang Malaysia yang hebat ini.
Kalau korang xnak pekena cendol pon takdak hal, korang boleh layan laksa penang, rojak, mee sup, nasi ayam  aaa macam-macam lagi laa. Kalau cendol dia ada cendol super special, cendol tapai, cendol jagung, cendol dur…

Jalan Jalan ke Thomas Town Nusajaya, Johor

Image
Jalan Jalan ke Thomas Town Nusajaya, Johor
Minggu yang lalu saya memenuhi janji-janji pada keluarga kecil saya untuk bawa jalan-jalan ke JB tatkala kengkangan masa kerja yang sedikit sempit. Tiada perancangan rapi atau tersirat. Program jalan-jalan ke Thomas Town atau lebih dikenali Sanrio World Hello Kitty JB berjaya dengan jayanya.
Saya tidak memilih untuk ke Legoland memandangkan cuaca yang tidak sesuai, sekejap panas terik sekejap hujan lebat selebatnya. Oleh itu Thomas Town adalah pilihan terbaik kerana ianya terletak di dalam Puteri Harbour Theme Park. Untuk kesini anda hanya perlu membuat carian Sanrio Hello Kitty pada Google Maps atau Waze anda.




Tiket untuk memasuki Hello Kitty World atau Thomas Town adalah RM85.00 untuk  dewasa dan pemegang MyKad. Manakala kanak-kanak bawah 3tahun adalah percuma. Terdapat 2 pakej untuk anda boleh pilih iaitu samada anda memilih nak layan Hello Kitty je ker atau Thomas Town je ker atau kedua-duanya sekali. Terpulanglah pada anda yang membuat pili…

Salam Noodles, Cyberjaya

Image
Salam Noodles, Cyberjaya


Minggu lepas saya makan di sebuah restoran chinese muslim yang pastinya Awesome. Ini semua angkara mengidam satay ayam cucuk besi ketika melawat Shenzhen September tahun lalu.
Restoran Salam Noodles Cyberjaya adalah salah satu pilihan restoran untuk mencuba masakan Chinese Muslim. Mungkin terdapat banyak restoran Chinese Muslim yang tidak pasti menjadi trend atau betul-betul mematuhi syariah islamik, akan tetapi Salam Noodles ini pastinya Halal dan mendapat kelulusan dari JAKIM.
Antara menu yang menyebabkan saya singgah di Salam Noodles adalah Xinjian Chicken Roast Stick dan Xinjiang Mutton Roast Stick atau lebih kurang macam satay ayam dan satay kambing. Berbeza ketika di Shenzhen, satay mereka dicucuk menggunakan besi. Mungkin tidak diperlakukan di Malaysia takut besi kena cilok.
Jika korang membuat pilihan menu yang lebih dari RM8.00, korang akan mendapat free-flow air macam air sarsi, sirap, lemon tea dengan air berkarbonat. Selain tu ade banyak juga pilihan m…

Tempat Menarik di Seoul, Korea

Image
Tempat Menarik di Seoul, Korea
Tatkala musim Autumn adalah salah satu musim terbaik untuk melawati ke negera empat musim ini selepas musim bunga (Spring). Ramai juga yang bertanya tempat yang menarik ketika jalan-jalan di Seoul Korea Selatan.
Sebelum ini saya juga pernah upload satu entry mengenai tips untuk persediaan dan membawa anak kecil ke negera sejuk, mungkin boleh menjadi panduan untuk anda nanti yaw.... Persediaan dan perancangan rapi sebelum bertolak menjadikan percutian anda lebih terurus. InsyAllah dengan izin-Nya.

Salah satu tempat yang saya lawati di Seoul seperti berikut :

1. Seoul Grand Park

Seoul Grand Park adalah sebuah taman santai keluarga yang agak besar yer kerana terdapat sebuah Zoo Safari, Taman Tema, Rose Garden, Muzium Seni dan beberapa taman dan tasik. Malah disini juga ada perkhidmatan transit bas dan juga kabel car.

Tiada bayaran dikenakan untuk lepak santai di kawasan Seoul Grand Park ini, tetapi jika anda mahu masuk kedalam zoo, Theme Park dan Camping site aka…

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...