Posts

Showing posts from September, 2017

Kembara ke Europe : Kuala Lumpur - Dubai - Amsterdam (Day 1)

Image
Kembara ke Europe : Kuala Lumpur - Dubai - Amsterdam (Day 1)
Perjalanan Bermula.

Tepat jam 7:40 malam saya melambai kepada isteri dan Nazril menuju ke Putrajaya Sentral. Waktu penerbangan saya adalah jam 02:10pagi waktu Malaysia dengan penerbangan Emirates. Tiba di KLIA bertemu dengan rakan kembara menjadikan team kembara saya seramai 4 orang tiada kurang tiada tambahan. Cadangan makan di KLIA adalah pilihan terbaik kerana lebih banyak pilihan serta saya perlu mengambil Wife Wifi Wiyo Rental untuk digunakan sepanjangan pengembaraan kami ke Europe nanti. 

Wifi portable ini telah kami tempah beberapa minggu yang lalu. Nanti saya akan ceritakan cara penempahan serta benefit yang kamu akan dapat dengan Wiyo ini. Sebelum ke Europe saya pernah menggunakan wifi Wiyo ini ketika ke Tokyo tahun lalu. Ianya adalah awesome dan style.

Selesai pengambilan Wifi Portable, kami memulakan acara makan secukupnya serta disudahkan solat Isyak. Terus menuju ke KLIA untuk urusan drop luggage dan pemeriksaan imi…

Pengembaraan ke Eropah Barat: Netherlands - Belgium - Germany - Switzerland - Republic of Czech

Image
Pengembaraan ke Eropah Barat: Netherlands - Belgium - Germany - Switzerland - Republic of Czech

Alhamdulillah buat pertama kali saya membuat perancangan dalam pengembaraan ke Europe dimana pengembaraan saya ini terdiri daripada rakan sekerja seramai empat lelaki dewasa. Idea mula timbul dimana diri sendiri serta rakan travel tidak pernah menjejak kaki ke negara yang kami ingin lawati ini. Bermula di Hotel Grand Continental Terengganu, suatu petang yang agak bosan saya mula membuat carian harga tiket untuk ke Amsterdam dan seperti menepuk bantal ketika mengantuk pula Emirates sedang membuat promosi gila pada web mereka. 
Perjalanan return trip kelas ekonomi KL-Amsterdam-KL RM2343, KL-London-KL RM2689 dan malah lebih lagi untuk promosi negara Europe. Ternyata saya terus mula membuat carian bermula dari KL ke Amsterdam. Tempoh perjalanan saya tarik sampai ke 14hari dan ternyata lagi terbukti harga tiket return jatuh kepada RM2348 termasuk tax. Ianya sangat murah bro. Tapi tiket ini anda pe…

Katoomba, New South Wales Australia

Image
Katoomba, New South Wales Australia
Katoomba adalah salah satu destinasi lawatan ke National Park atau dalam bahasa melayu-nya adalah Taman Negara. National Park di Australia sangat besar dan luas sehinggakan merangkumi 2 buah semenanjung Malaysia termasuk Sabah Sarawak. Bezanya negara mereka tiada iklim hutan hujan, cuma ada kawasan bersalji - sejuk - serta gurun berpasir yang suhunya boleh mencecah 40C keatas.
Ketika di Sydney, saya membuat perjalanan dengan menggunakan keretapi dari Sydney Central menuju ke pekan Katoomba. Apa yang ada di Katoomba? Ianya memiliki salah satu tempat scenic yang terbaik di dunia dan juga terletaknya panorama batu yang berbentuk 3 beradik (3 Sisters). Perjalanan ini memakan masa selama 2jam didalam train dan harga untuk sehala adalah AUD7.20. 


Saya mengejar masa dengan menaiki train seawal jam 7.00pagi untuk menikmati kawasan pagi di Katoomba. Setelah tiba di Katoomba, sememangnya sejuk menusuk kalbu. Jaket cardigan tidak lagi mampu menahan sejuk sehingga…

Nasi Lan Kedah, Alor Setar Kedah

Image
Nasi Lan Kedah, Alor Setar Kedah
Kalau saya datang ke Kedah, menu diet saya pastinya barai. Saya akan memastikan perut saya tidak lagi kelaparan dan dipenuhi dengan makan enak versi Kedah Darul Aman. Ada banyak restoran dan gerai maka nterbaik di Kedah terutamanya jika anda ke Alor Setar.
Salah satu gerai yang menawarkan makan pagi terbaik di Alor Setar adalah Nasi Lan Kedah yang terletak di jalan ape tah nama. Lokasi ini korang boleh tengok google maps yang saya share dibawah atau korang boleh cari dengan carian Lan Nasi (kedai lorong)
Gerai ni memang terletak di antara dua lorong bangunan. Saya datang baru ni dah banyak meja yang disediakan. Tapi kalau datang waktu 8.00 - 9.00 pagi memang ramai orang lepas tu beratur pun agak panjang. 
Ramai juga yang tanya, Nasi Lan Kedah ni macam mana? Ianya lebih kurang Nasi Royale. Nasi berwarna kuning dan mempunyai pelbagai lauk pilihan seperti ayam goreng, kari sotong, telur sotong, ikan dan udang. Korang cakap aje nanti dia cedokkan. Tambah pulak…

Apa Yang Boleh Di Beli di Seoul?

Image
Apa Yang Boleh Di Beli di Seoul?

Korang yang pergi ke Seoul tu dah tau ke nak beli mende? Kadang kala diri sendiri menetapkan budget untuk perbelanjaan yang tertentu, maka tegaskanlah diri anda ketika shopping di luar negara untuk mengelakkan terlebih budget. Rancangan selalu gagal kerana apabila tiba di suatu tempat terdapat banyak pula Sales yang ditawarkan malah tambahan dengan memaparkan passport akan mendapat lebih diskaun atau barang percuma (Tester Produk).

Seoul sendiri memang terkenal di pelusuk dunia untuk mendapatkan pelbagai barangan kosmetik atau pun fashion jalanan. Malah negara kita sendiri import barangan dari Korea dan re-packing untuk jualan harian. 

Kalau  pergi ke kawasan Myeongdong ataupun Insadong confirm kocek anda menangis beb. Bak kata syurga dunia-wi kalau dah ke sini malah beberapa tempat yang popular. Maka sediakan budget atau aktifkan saja kredit kad. Muahahaha!


1. Kosmetik

Ini adalah barang yang sangat famous dikalangan rakyat Malaysia bila datang ke Seoul. Ha…

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...