Posts

Showing posts from March, 2018

Lego Time : Millennium Falcon 75105

Image
Lego Time : Millennium Falcon 75105

Sambil dok tengah boring tu, saya beli Lego Model Millennium Falcon 75105. Sebenarnya, model Star Wars Millenium Falcon ada banyak model dan version dari tahun sehinggalah pieces-nya.

Untuk model 75105 ni, boleh dikatakan level mid-expert (ages 9-14 years old) iaitu merangkumi sebanyak 1300+ pieces. Ada juga sebuah model Lego UCS iaitu untuk super expert yang mempunyai sebanyak 7500+ pieces, ages pula 16+. Harganya pula mencecah USD799. Perghhhh giler.

Tak pasti ianya trend atau hobby baru yang datang secara menyusul. Saya dah lama tengok produk Lego terutama ketika berjalan menghabiskan masa di IOI City Mall Putrajaya. Dalam tu terdapat sebuah Lego Store yang menjual produk-produk Lego baharu serta terdapatnya versi Lego Expert serta Lego Technic. 

Penggunaan mahupun permainan Lego ini telah dibuat beberapa kategori dari peringkat anak kecil sehingga la tua pencen. Malah ada beberapa versi kategori Lego yang bersesuaian dengan peringkat umur. Level Exp…

Nürburgring, Germany

Image
Nürburgring, Germany 
Semasa saya membuat draft itinerary pada laluan Germany, saya telah memasukkan salah satu tempat yang saya kenali sejak kecil lagi dan tidak pernah saya terfikir untuk kesini iaitu ke Litar Lumba Nürburgring. Nürburgring Track adalah litar lagenda yang pernah dimuncul didalam filem salah satunya filem Rush (2013),  dan malah ianya juga salah satu litar kegemaran Top Gear untuk mencederakan kereta testing mereka serta pandu uji kereta kereta lain.


Bermula dari Amsterdam, kami meluncur laju melalui Auto-Bahn yang sememangnya percuma malah no speed limit pada kawasan tertentu. Tapi harus diingatkan, bukan kesemua lebuhraya ini no speed limit. Sila perhatikan papan tanda dan jika korang terlepas pandang, no problem pasti akan ada kereta yang memecut laju dan ianya adalah tanda anda telah memasuki laluan no speed limit. Walaubagaimanapun, sila patuhi kelajuan yang diarahkan. Gagal berbuat demikian, bayar saja saman 50Euro nanti balik.

Kalau nak sembang pasal sejarah Lita…

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...