Posts

Showing posts from April, 2013

Ana Ikan Bakar Petai, Tanjung Lumpur Pahang

Image
Ana Ikan Bakar Petai, Tanjung Lumpur Pahang

Beberapa minggu yang lalu kami beronda-ronda di Pantai Balok dan bandar Kuantan. Ramai orang cakap bandar Kuantan nih xada ape la, bosan la, itu la ini la.. Sebenarnya banyak tempat menarik di negeri Pahang cuma anda belum explore dengan lebih lanjut. So dont judge the book by its cover okay.. Muahahahah!

Salah satu tarikan adalah di Tanjung Lumpur dimana jika mempunyai hobi makan-makan, amat sesuai anda singgah di Kg. Tanjung Lumpur untuk layan makan seafood yang fresh dari laut.

Jika anda drive dari bandar Kuantan, anda hanya perlu cross jambatan yang menuju ke Tanjung Lumpur/Pekan dan lebih kurang 10-minit sahaja drive dari pusat bandar Kuantan. Sila lihat map dibawah untuk lokasi yang lebih tepat.

Ana Ikan Bakar Petai ini mempunyai 2 cawangan setakat ini iaitu di Bandar Baru Bangi dan Tanjung Lumpur Kuantan. So bila anda dah sampai di Tanjung Lumpur parking agak susah nak dapat pasal bukan anda sorang yang nak makan seafood. Adalah dinas…

Tips Untuk Pengundi Kali Pertama

Image
Tips Untuk Pengundi Kali Pertama

Plihanraya Umum 13 akan dilaksanakan pada 5 Mei ini secara serentak. Proses pengundian akan bermula mengikut DUN masing-masing bermula dari jam 8.00pagi sehingga 5.00petang.

Buat pertama kali saya akan membuang undi dan untuk mengelakkan sebarang kerumitan, maka syaa telah browse mengenai proses pengundian ini. So nasib baik blog brader Noktah Hitam menjawab segala persoalan. Thanks!

So disini saya nak kongsi beberapa tips yang dikumpulkan untuk memudahkan proses membuang undi bagi orang yang pertama kali mengundi seperti saya nih.

1. Sila pastikan diri anda telah pun daftar dengan SPR beberapa bulan yang lalu. Anda boleh semak status dan tempat mengundi anda disini.

2. Sila kenal pasti siapa calon DUN dan Parlimen ditempat anda mengundi. Anda juga boleh semak calon DUN dan Parlimen disini. Perlu dingatkan bahawa Calon DUN dan Parlimen ini kedua-duanya orang yang berlainan. DUN adalah untuk menentukan Kerajaan Negeri manakala Parlimen pula untuk menent…

Gruppe Pilobolus Amazing Dancing Show

Image
Gruppe Pilobolus Amazing Dancing Show

Tempoh hari yang lalu saya telah tunjuk teknik seni bayang-bayang tahap Naruto Shippuden. So kali ini saya tunjuk lagik pada anda shadow dance atau lebih dikenali tarian bayangan.

Gruppe Pilobolus atau secara lebih lisannya dikenali sebagai Kumpulan Pilobulus adalah sebuah organisasi bebas yang telah menubuhkan kelas tarian dan mempunyai tajaan yang khusus.

Kumpulan penari ini telah banyak membuat persembahan Shadow Dance dan antaranya mereka masuk dalam reality show 'American Got Talent' baru baru nih.

Saksikan video mereka nih yang mengisahkan perjalanan hidup seorang perempuan dan bentuk tarian. Sangat Awesome dude!


Art Design by Tang Yau Hoong

Image
Art Design by Tang Yau Hoong

Tang Yau Hoong adalah seorang ilustrator ataupun designer yang dilahirkan di Kuala Lumpur Malaysia.

Pada asalnya saya memang tidak menyangkakan bahawa hasil lukisan/ilustrator yang kretif ini adalah dari seorang warganegara Malaysia.

Bermula sejak tahun 2007, beliau bekerja sebagai designer-bebas dengan pelanggan dari serata dunia dengan hasil kerja seperti poster, cover buku, t-shirt, pengiklanan dan pelbagai lagi,

Tang Yau Hoong nih telah mencipta nama dibanyak benua dalam bidang Design & Illustrator. Antaranya beliau telah mengbuat beberapa poster petikan ucapan dari orang berpengaruh dunia.

Anda boleh dapati banyak lagik hasil kretif Tang Yau Hoong di Tumbler beliau, pastinya poster-poster beliau sangat Awesome!

Animasi Bacaan Dalam Solat

Image
Animasi Bacaan Dalam Solat

Saya percaya ramai dikalangan kita tidak mengerti dengan maksud-maksud dlaam bacaan rukun solat setiap hari termasuklah saya sendiri.

Kebanyakkan daripada kita akan memberi alasan bahawa kita tidak memahami bahasa Al-Quran dan tak sempat nak belajar.

So disini saya paparkan sebuah animasi yang menerangkan maksud-maksud dalam bacaan solat, mungkin boleh digunapakai untuk anak-anak serta diri kita sendiri.

Video animasi ini dihasilkan oleh kumpulan iProduksi. Kekalkan hasil kerja anda kerana ianya sangat membantu untuk semua golongan. Awesome!

Jom Mengundi (Black,Tomok,Shiha,Ayu)

Image
Jom Mengundi (Black,Tomok,Shiha,Ayu)

Ohhh sangat speechless, dimana-mana sahaja lagu. Lagu mengundi pon boleh dikira jugak.. Diharap anda mengundi lepas dengan lagu nih.. Huhuhuhu...

Global City by Deck Two

Image
Global City - Hand Draw

Dulu maso kocik-kocik, dinding rumah adalah sebuah kertas putih yang besar. Maka hasil nukilan dan karya-karya saya semasa kecik telah dilukis pada dinding rumah.

Tapi malangnya hasil karya tersebut tidak diiktiraf oleh ayah saya kerana lukisan yang amat teruk! Muahahaha....

Oleh kerana itu seorang pelukis yang mengenali dirinya sebagai Deck Two dari New York. Beliau telah melukis beberapa landmark bangunan dari seluruh dunia pada dinding putih yang sangat Awesome!

Sebelum ini saya pernah paparkan seorang pelukis bernama Stephan Wiltshire yang melukis panorama bandar.

Melukis pada dinding adalah satu perasaan yang sangat best seperti mana melukis mural mahupun graffiti, cuma anda perlu lebih kretif dan mesti pandai melukis supaya lukisan anda tidak disumpah. Huhuhuhu...


Sheldon Cooper Shirt

Image
Sheldon Cooper Shirt

Dalam series TV The Big Bang Theory, Sheldon Cooper memegang watak utama. Sehingga kini series TV ini telah masuk musim yang ke 6.

Sungguh awesome terdapat satu infographic dimana mereka mengumpul koleksi t-shirt yang dipakai oleh Sheldon dari musim pertama sehingga kini.

Persoalannya, area KL nih ader tak dorang jual T-shirt sebegini? Kat mana yer..? Sangat awesome kalau dpt shirt musim 4 episode 6.



Source : visual.ly

House of Nasi Kerabu

Image
House of Nasi Kerabu

House of Nasi Kerabu atau dalam nama singkatannya adalah Honk Honk... Huhuhuhu.... House of Nasi Kerabu ini adalah sebuah kedai makan yang menyajikan masakan Kelantan dan setakat ini Nasi Kerabu dia saya kasik rating 9/10.

Restoran ini terletak di Prima Sri Gombak dan mungkin ramai yang belom mengenalinya so boleh scroll down kebawah tengok map yang saya attach-kan.

Disini menu utama atau menu specialnya adalah Nasi Kerabu NARA dan Nasik Kerabu Combo. Nasi Kerabu NARA ini adalah nasik kerabu yang warna biru dan adna boleh pilih samaada nak daging bakar mahupun ayam bakar.

Manakala Nasik Kerabu Combo pulak dihidangkan dengan ayam percik, ikan goreng dan daging goreng. Kalu korang seorang yang pelahap bolehlah order hidangan combo nih..

Oleh itu, lalu saya singgah dikedai ini dan saya order Nasi Kerabu NARA dan Nasi Kerabu Tumis. Seperti yang saya katakan tadi Nasi Kerabu mereka memang sedap. "Mano-mano ore Kelate buleh laa maghi keda dio, acu try dulu wak pele…

PSY - Gentleman M/V

Image
PSY - Gentleman M/V

Dua hari yang lalu PSY telah mengumumkan single terbaru beliau yang bertajuk Gentleman M/V. Video yang   baru upload 2 hari yang lalu telah mencecah 76 juta view!

Video klip PSY yang baharu ini agak berunsur 18SX sikit, so sila berwaspada dengan tingkah laku anak anda supaya tidak terpengaruh dengan gelaja baru PSY nih yer...

Anyway, PSY Gentleman memang best. Awesome dude...

Video Semangat untuk I Choose Malaysia

Image
Video Semangat untuk I Choose Malaysia

Hahaha dah lama saya mencari video nih, pasal tatkali tengok TV3,TV7 & TV8 kompem ada iklan yang mampu membuat perasaan kami amat terharu...

Tidak pelik lagi kerajaan memang akan menguasai media elektronik untuk iklan-iklan mereka.. jadi mereka cuba menyuntik iklan seperti semangat patriotik mahupun semangat kesukanan tidak kira peringkat umur.

Oleh itu entry kali ini saya bawakan kepada sebuah video I Choose Malaysia yang selalu ditayangkan dalam TV3 waktu perdana (8.00pm-9.00pm).

Secara kesimpulan, dah tak ader idea lain atau dah tak ader crew lain ker nak create video yang tah apo-apo nih?

JAM with Chrome

Image
JAM with Chrome

Saya tak pandai main instrument muzik terutamanya gitar. Saya cuba mempelajari gitar dalam youtube malah dengan member pon ada tapi agak susah payah.

So oleh itu saya lebih gemari bermain muzik menggunakan Google.. Muhahahah memperkenalkan satu web interaktif muzik iaitu JAM with Chrome.

JAM with Chrome ini adalah sebuah projek dari Google Experiment yang mempunyai pelbagai instrument muzik seperti Gitar Akustik, Gitar Elektrik, Drum, Bass, Keyboard, Piano malah DJ Turn Table.

Sangat senang dan lebih efisyen berbanding menggunakan applikasi dari Apple. Sorry to Apple user.. Jam with Chrome ini anda boleh jam dengan kawan2 anda secara online dengan join sync tab. Sangat Awesome!

Mungkin jam secara maya ini tidak sesempoi jam macam dalam movie Rock Oo... Paling tidak JAM with Chorme ini adalah satu interaktif pada anak anda mahupun diri anda sendiri untuk menjadi lebih kretif..

This is really Awesome dude!

Amazing Shadow Sculpture

Image
Amazing Shadow Sculpture

Masa kecik-kecik dulu bila kat rumah black-out kami main bayang-bayang dengan cahaya lilin. Kalu black-out skang saya percaya dah tak ramai pakai lilin pasal masing ada portable battery, flashlight rechargeable yang mampu bertahap 12jam dan lebih dari itu ada torchlight kt smart phone.

So entry kali ini bukanlah mengenai masalah bekalan elektrik, akan tetapi teknik bayangan tahap Naruto Shippuden. Seni bayang-bayang ini telah dihasilkan oleh Diet Wiegman, Kumi Yamashita, Tim Noble dan Sue Webster.

Mereka menggunakan pelbagai barang-barang lusuh dan barang terpakai sehingga menampakkan imej yang sangat Awesome. Sebelom ini dah ader iklan susu DutchLady kot yang buat teknik bayang-bayang ini sehingga nampak seekor dinasour.

Nant korang play video kat bawah, korang cuba teka gambar apa yang akan muncul di dinding sebelum minit 0.53. Awesome dude!

Ketua Tingkatan Kena Belasah?

Image
Ketua Tingkatan Kena Belasah?

Dalam Facebook saya begitu ramai orang yang share dengan video nih.. So terpaksalah saya membuat kerja-kerja mulia demi membantu pelajar yang kena belasah.

Oleh itu pihak PDRM menyeru sesiapa yang mengenali pelajar2 di dalam video clip ini untuk tampil membuat laporan polis supaya pihak polis dapat belasah balik budak-budak nih macam sambal petai.

Setakat nih salah seorang pelajar yang terlibat telah pun dikesan seperti gambar dibawah. Akaun Facebook beliau dan akaun Twitter beliau telah pon de-activated.

Moral of the story, skang nih smartphone berada dimana-mana dan akaun Twitter dan akaun Facebook anda menjadi diary harian anda. So agak senang untuk trace semua orang. Maka siap sedialah wahai kamu orang yang dalam video nih.

NAMA : IZZAT SYAFIQ BIN ABDULLAH
TWITTER : https://twitter.com/ijatsyafiq
BLOG : http://izzatashadiari.blogspot.com/
BUKTI : http://imgur.com/gWEINkh
SEKOLAH : SMK TUN HUSSIEN ONN

Sekian berita dari blog saya. Not Awesome....


World Wide Maze : Google Chrome Experiment

Image
World Wide Maze : Google Chrome Experiment

Google is everywhere, sehingga kini Google memang dah menguasai enjin carian di Internet malah menguasai produk ICT di dunia. Salah satu projek Google adalah Google Chrome Experiment iaitu sebuah game World Wide Maze.

World Wide Maze ini adalah sebuah game macam ball maze tapi iainya lebih awesome pasal game ini boleh main dengan maze website pilihan korang. Contohnya didalam game ini anda hanya perlu cari website kegemaran anda, Google akan proses 3D Maze dan, puffff anda main akan main maze! Awesome!

Game ini boleh dimainkan dengan menggunakan Chrome Mobile. Cuma pada anda perlu ikut arahan yang diberikan untuk mendapatkan sync code dari google. Tak susah pon..

Follow instruction ajer.

Sila ke web World Wide Maze : Sila pastikan anda mempunyai connection internet.Sila pilh anda samaada anda mahu main menggunakan laptop anda ataupun mobile device.Pilih website pilihan anda untuk Chrome MazeChrome Maze akan mengambil masa untuk transform websi…

Winter in Paris City

Image
Winter in Paris City

Saya tak pernah sampai di Bandar Paris, korang mungkin dah sampai ler... So seperti entry sebelum nih, kami memang suka layan video mengenai bandar-bandar Eropah.

Video kompilasi ini dihasilkan oleh Andrew Julian sempena lawatannya ke Bandar Paris. So saya terpikir jgk teknik yang dorang amik gambar nih pasal rasanya bukanlah sesuatu yang amat rumit.

Maka kepada adik-adik yang ader kamera mahal-mahal tu, baik la korang belajar amik gambar mcm nih drpd dok gantung kt leher, lepak kt Starbuck bagaikan tu kedai bapak ko punyer ajer.

Apa-apa pon layan ajer video dari Paris ini.. Awesome dude!


London City with 320 Gigapixel Panorama View

Image
London City with 320 Gigapixel Panorama View

Bulan lepas saya ada upload panorama view dari tingkat paling atas Menara Burj Al-Khalifa. Lebih dari itu 360cities.net telah memecahkan rekod sendiri dengan menghasilkan gambar panorama yang bersaiz 320 Giga Pixel.

Gambar yang supa dupaa Awesome ini telah diambil dengan oleh founder 360cities.net iaitu Jeffery Martin dan mengambil masa selama 3hari. Rekod gambar bersaiz besar sebelum ini adalah bersaiz 26 gigapixel - Bandar Paris, 70 gigapixel -Bandar Budapest, 80 gigapixel Bandar London dan sekarang adalah 320 gigapixel - Bandar London yang ditayangkan pada bulan lalu.

Projek ini adalah hasil kerjasama dari Microsoft, Nokia Maps dan juga Google Earth untuk menaiktaraf database mereka untuk tujuan pencarian pemetaan dunia.

So bagi kami yang tak dapat pergi melancong di bandar-bandar Eropah, maka disinilah kami menghabiskan masa kami dengan tengok gambar panorama di 360cities. What a loooooser!

Anda boleh tengok gambar bersaiz 320 gigapixel…

GoPro Matrix Style

Image
GoPro Matrix Style

Dulu-dulu kompem ramai orang layan Trilogy The Matrix. Walaupun cerita tu tak brape nak faham, tapi dari movie itulah bermulanya era dunia perfileman dengan gaya Matrix Style.

Filem Matrix agak popular pasal bila slot dier gaduh ada part-part orang terbang slow motion dan camera boleh bergerak 360degree. That pretty Awesome pasal time tu nak bikin filem sampai tahap macam tu dah pecah kepala berbanding filem-filem sekrang nih.

So lebih awesome lagik stop-motion nih jugak boleh dilakukan dengan camera Go-Pro. Beberapa individu telah membuat satu project yang dinamakan GoPro Array dimana mereka merakamkan situasi ala-ala Matrix Style!

Untuk menghasilkan video Matrix Style ini anda memerlukan hampir 20biji camera Go Pro dan beberapa tool camera untuk menjadikknya lebih Awesome! Secara tidak langsung hampir seramai 20orang telah terlibat untuk menghasilkan filem pendek My GoPro Array ini.

Layanlah video pendek ini manalah tahu kalau anda pun mahu merakam Awesoneness!


Wide Web World

Image
Wide Web World

Wide Web World? World Web Wide? Web World Wide? Harrkkk mane satu yang betol nih? Pastinya entry kali ini Wide Web World dimana seorang film maker telah membuat satu kompilasi video yang diambil dari udara.

Beliau ialah Paul Wex dari Graz Austria adalah film maker persendirian yang sememangnya Awesome. Beliau telah membuat beberapa film pendek dari serata dunia mengenai kebudayaan, alam semula jadi dan pelbagai lagi.

Salah satu filem pendek beliau ialahWide Web World dimana beliau mengambil gambar dibeberapa bandar dari udara yang sebenarnya dari Nokia Maps versi 3D. Hurrrmmm mati-mati saya ingatkan mamat nih sewa helikopter pastu amik video.

Anda boleh tengok Nokia Maps 3D disini dan dari sini jugalah Paul Wex mendapat ilham dan membuat filem pendek secara manual!

Sangat Awesome! Tak terpikir nak buat video guna maps. Next korang try pakai google maps

Terima Kasih Malaysia!

Image
Terima Kasih Malaysia!

Semalam DS Najib, PM Malaysia telah pun mengumumkan pembubaran parlimen untuk pilihanraya yang ke-13.

Oleh kerana itu, dari malam sehingga pagi tadi dah banyak iklan2 parti kerajaan menguasai media elektronik. Dari iklan tersebut mereka cuba nak brain wash dengan pengiklanan yang rasanya budak sekolah pon boleh buat yang lebih bagus.

Kali ini saya pon mengharapkan berlaku satu kejutan selepas PRU-13 ini. Video klip dibawah hanya sekadar hiasan pasal lagu dia agak best daripada lagu tema UMNO. Muahahahah! Itupun saya rasakan lagu Terima Kasih Malaysia ini sesuai untuk Pahlawan Malaysia. Awesome!

Anda boleh semak tempat mengundi anda disini. Website mereka dah mula jem tatkali nak mengundi ini, sila pastikan nama anda dan tempat mengundi anda betul dan tepat.

RC Car Autoshow Competition - JDM Style

Image
RC Car Autoshow Competition - JDM Style

Because Autoshow is too mainstream, jom kita layan RC Drift pulak memandangkan ianya jauh lebih murah berbanding dengan real-car.. Muhahahaha

Di Jepun sana, mereka terlalu bosan dengan modifikasi kereta sehinggakan kereta mereka datang berlonggok-longok di kedai half-cut. So sekarang nih mereka tergila-gilakan RC Drift (Remote Control Car) dan lebih dari itu mereka juga mengadakan pertandingan Autoshow diantara RC mereka.

Autoshow ini akan menampilkan pelbagai jenis kereta yang diubahsuai dengan cara JDM Style yang sangat Awesome! Tak cukup dengan itu ada sesetengah individu mampu mengubahsuai kereta mereka dengan membuat rekabentuk enjin custom seperti mana enjin kereta sebenar.

Perasaan nak beli RC Car Drift ini semakin membuak-buak bila dok tengok dorang nih layang macam nih plak... Ohhh men.......

Evolusi Logo

Image
Evolusi Logo

Ramai yang tidak tahu atau tidak pasti mengenai evolusi logo pada jenama yang terkenal. Setelah beberapa dekad banyak logo dari jenama terkemuka mengubah logo mereka mengikut trend terkini mahupun kerana jualan saham syarikat mereka.

Oleh itu jom tengok macam mane rupa logo jenama zaman dulu punyer...
 Hehehe not awesome dude!



Source : visual.ly

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...