Posts

Showing posts from May, 2017

Char Koew Teow, Restoran Hijrah Kuala Terengganu

Image
Char Koew Teow, Restoran Hijrah Kuala Terengganu
Minggu lalu saya bertugas di Kuala Terengganu selama beberapa hari. Dalam tempoh ini saya juga struggle untuk mencari kedai makan dan apa yang mahu dimakan kerana gejala perut yang kurang selesa serta tambahan sakit kepala yang mula melanda kembali. Ada beberapa restoran yang saya singgah akan tetapi saya mahu masukkan Restoran Hijrah ini didalam blog saya kerana ianya adalah Awesome. Jika anda mahu makan Char Koew Teow di Kuala Terenggnu anda wajib singgah di Restoran Hijrah yang terletak di Jalan Sultan Mohamad.

Restoran ini terletak di Jalan Sultan Mahmud, dalam google maps xada pulak tapi korang boleh buat dengan carian Zip Bakery Cake. Kedai ni terleta kbersebelaha dengan iq Bakeri Cake. Atau landmark besar dia adalah persimpangan trafik light Jalan Panji Alam dan Jalan Sultan Mohamad.
Apa yang menarik pada resoran ini adalah Char Koew Teow (CKT) yang membuatkan food hunter macam korang ni tak reti nak duduk diam. Kalau nak order CKT t…

WannaCry Ransomware

Image
WannaCry Ransomware
12 May baru ni kecoh pasal WannaCry Ransomware, katanya bermula di Britain dan mula menular ke 74 buah negara lain dalam beberapa hari sahaja. Seperti makluman Cyber Security Malaysia, virus yang dihantar ini berbentuk encryption dimana kesemua file mangsa akan encrypt tidak dapat dibuka. Satu mesej akan dipaparkan mengenai cara untuk decrypt file berserta bayaran dengan menggunakan Bitcoin. Encrypt virus bukan benda yang baru, dah agak lama dah virus jenis ini cuma ianya bergurau secara kasar. Kalau virus jenis Trojan tu boleh la kita dok godek2 bukak file, tapi macam mana pula kalau kena file penting jadi encrypt. 

Persoalannya, menatang apekah itu encrypt? Budak IT tahu la kalau user macam makcik manetahu der. Encrypt dengan kata mudah file ada dikunci untuk mengelakkan pihak ketiga membaca file yang terkandung didalam. Ada juga user confuse dengan Archive.Archive tu lain, kalau nak cerita dah jadi macam wikipedia.
Untuk Wannacry Ransomware ni anda hanya perlu berh…

Itinerary ke Perth Australia 4 Hari 3 Malam

Image
Itinerary ke Perth 4 Hari 3 Malam
Perth adalah sebuah ibu negeri pada salah satu bandar yang terdapat di Australia yang terletaknya di Western Australia. Penerbangan dari KL ke Perth mengambil masa lebih kurang 5jam yang tidak begitu lama jika nak dibandingkan dengan Sydney, Melbourne ataupun Gold Coast. Ini adalah kali kedua saya menjejak kaki ke negara Australia selepas Sydney tahun lalu. 
Jika bertanyakan pada saya, apakah perbezaan diantara bandar besar Sydney dengan Perth, ianya lebih kepada kebersihan dan ketenangan. Bagi saya bandar Perth lebih bersih daripada sydney dimana anda agak jarang nak nampak graffiti atau vandalism pada suatu tempat. Malah kapasiti penduduk di Perth juga lebih rendah daripada bandar besar mereka yang lain. Jangan terkejut, immigration Perth lebih ketat dari Sydney, pasal Perth dikatakan pintu masuk orang bekerja tanpa permit, mungkin jarak yang lebih dekat dan banyak ladang.
Berikut adalah itinerary perjalanan saya serta budget selama 4 hari 3 malam. Mun…

Bercuti ke Perth, Australia - Day 4

Image
Bercuti ke Perth, Australia - Day 4
Hari ke-empat adalah hari terakhir kami berada di Perth. Percutian yang sangat singkat dan memerlukan itinerary yang padat memang memenatkan. Pada pagi terakhir ini kami mahukan penutup yang terbaik. Jadi kami bersarapan pagi di luar ala-ala mat salleh yang sedang ber-piknik kat taman. Keadaan cuaca pagi ini agak mendung dengan suhu 18C.
Seawal pagi lagi team wanita telah menyediakan makanan untuk sarapan pagi dan juga beberapa bekalan untuk tengahhari sebelum terbang pulang ke Malaysia. Menu pagi ini adalah nasi goreng ayam dan seafood. Terbaik ahhh!
Kami terus menuju ke King's Park Botanic Garden. Perjalanan yang sepatutnya mengambil masa hanya 20minit menjadi sedikit lewat kerana kesesakkan lalulintas orang nak ke pejabat. King's Park ini terletak berhampiran dengan kawasan pusat bandar maka memang kena tempuh laluan freeway bandar juga. 
Tiba di King's Park suasana agak berlainan pasal kamu tidak akan berasa seperti berada disebuah banda…

Bercuti ke Perth, Australia - Day 3

Image
Bercuti ke Perth, Australia - Day 3
Masuk pada hari ketiga, seperti semalam, selepas solat subuh persiapan breakfast dan sedikit bekalan makan tengahari disediakan oleh team wanita. Menu pagi ini adalah Nasi Lemak, Sambal Sardin dan Sotong serta telur rebus. Seriously dok guesthouse ni memang seronok.. pagi-pagi dah kecoh macam nak raya. Hotel mana boleh buat macam ni.




Tepat jam 8:00pagi kami keluar menuju ke Mandurah. Itinerary saya ke Mandurah ini adalah untuk memperlihatkan Dolphin dengan pengalaman memandu boat sendiri. Awesome bukan? Saya juga mendapat maklumat ini daripada blogger Aussie.
Perjalanan yang mengambil masa lebih kurang 1jam agak tenang dengan menggunakan Freeway (Highway Perth) tidak membosankan dengan permandangan hebat. Memasuki bandar kecil Mandurah seolah orang tempatan ni tengah tido pulak.. macam tak ramai pon orang, memang tenang beb. 
Tiba di Mandurah, saya terus menuju ke tempat sewaan bot untuk Dolphin Cruise. Saya telah membuat selidik pada website Mandurah B…

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...