Posts

Showing posts from June, 2017

Salam Aidilfitri 1438H

Image
Salam Aidilfitri 1438H
Genap sebulan berpuasa menunaikan kewajipan rukun Islam, Aidilfitri menjelang tiba lagi tanpa gagal. Pastinya sebagai dewasa dan ibubapa kepada anak-anak kita lebih seronok dengan melihat karenah anak-anak yang menyambut Hari Raya. Akan tetapi kadangkala terselit jua perasaan pilu mengingati pada yang telah meninggalkan kita selamanya. Syukur Alhamdullilah saya masih dapat berhari raya bersama keluarga tercinta di kampung. 
Sabtu pagi yang lalu saya pulang ke Kota Bharu, suasana di KLIA agak ramai memandangkan Hari Raya kali ini membuatkan KPM mengistiharkan cuti sekolah selama seminggu dan mungkin warga lain pon turut sama mengambil peluang bercuti keluar negara. Tiada masalah, jangan jadikan debat. Ini dinamakan peluang masa. Bukan kamu saja yang nak bercuti. Orang lain pun nak juga. 

Tiada ungkapan lain selain mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri pada ahlI keluarga dan sahabat handai. Pastinya duit raya tetap kena keluar dengan kapasiti yang agak terhad mala…

Etihad Airways - The Residence

Image
Etihad Airways - The Residence
Anda mungkin pernah menaiki flight Etihad Airways untuk laluan ke negara Eropah mahupun Amerika, akan tetapi adakah anda tahu bahawa Etihad Airways adalah spuer duper awesome? Kalau sembang pasal geng Arab ni, mereka memang selalu berlebihan malah pasti nak lebih dari orang lain.
Jika nak dibandingkan review dari SkyTrax, Etihad berada di kedudukan ke-6 pada tahun 2016 dan pastinya Emirates berada pada kedudukan paling atas. Cuma apa yang menarik perhatian saya adalah Etihad adalah satu-satunya penerbangan yng mempunyai empat jenis kelas iaitu, kelas ekonomi, kelas perniagaan, kelas pertama dan The Resident.
Oleh kerana First Class terlalu biasa bagi orang Arab, maka mereka mengwujudkan sebuah lagi kelas yang lebih awesome iaitu The Resident. Apakah jenis kelas The Resident?Sesungguhnya ianya kelas yang terbaik pernah ditawarkan dalam dunia penerbangan. The Resident hanya terdapat pada kapal terbang Etihad A380 dan route pada negara Eropah, Amerika dan Aust…

Tips Menyewa dan Memandu Kereta di Perth

Image
Tips Menyewa dan Memandu Kereta di Perth

Bagi yang mengunjungi negara Australia, memandu kereta bukanlah perkara yang rumit malah ianya menjadikan sebuah pengalaman yang hebat dan awesome! 

Bulan yang lalu saya travel ke Perth, Western Austalia. Pada asalnya saya hanya membuat sedikit kajian dari blog orang lain mengenai public transport dan ternyata public transport seperti keretapi tidak banyak di Perth dan hanya tertumpu pada Central Business District (CBD) serta pekan besar utama. 

Oleh itu menyewa kereta adalah penyelesaian malah dengan menyewa kereta ni korang tidak bergantung pada masa public transport dan anda akan dapat pergi ketempat yang lebih jauh dari bandar Perth seperti Albany, Bunbury, Lancelin, Busselton dan macam-macam lagi laaa.

Kali ini saya nak share bersama korang travel tip untuk menyewa kereta dan tatacara pemanduan ketika di Perth. Mungkin tips ini boleh digunapakai pada bandar lain seperti Gold Coast, Sydney mahupun Melbourne.



1. Lesen

Lesen memandu Malaysia  sama …

Restoran Halal di Perth

Image
Restoran Halal di Perth
Apabila anda mengunjungi ke sesebuah negara bukan Islam pastinya akan menghadapi kesukaran untuk makan dan minum. Kadang-kala status halal mereka juga diragui kerana dalam satu kedai mereka menjual daging yang tidak dibenarkan didalam agama Islam.
Perth adalah salah satu negara yang agak mudah untuk mendapatkan restoran-restoran Halal. Anda boleh membuat carian atau research pada blog dan website Zahibah.com.
Berikut adalah beberapa restoran yang saya kunjungi di Perth. Mungkin boleh menjadi rujukan pada anda nanti.
1. Insan Cafe, Murray Street.
Restoran ini sangat terkenal dikalangan pelancong Malaysia. Saya pon tak pasti owner restoran ini samada orang Malaysia ataupun Indonesia. Ada juga yang mengatakan orang Sarawak dan ada juga cakap orang Bandung, saya pula tak tanya dengan orang kaunter. Lapar time tu. Tapi tengok pada menu tu macam orang Malaysia ajer.
Menu yang terdapat di Insan Cafe ini memenuhi citarasa perut orang Malaysia yang mempunyai Nasi Goreng Insan…

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...