Cycle4Care Jamboree

Cycle4Care Jamboree, Shah Alam


Apakah dia Cycling 4 care MTB Jamboree?


Berbasikal satu masa dahulu merupakan aktiviti kebanyakan anak2 dikampung selain daripada menangkap ikan di sungai, menangkap labah-labah dan melagakannya atau memanjat pokok buah-buahan. Itu adalah sebelum mereka dikenalkan pada TV satelit dan permainan berkomputer. Tiada siapa pun pada suatu masa dahulu menjangkakan aktiviti berbasikal akan menjadi satu acara riadah dan ekstrim apatah lagi menjadi acara yang diiktiraf diperingkat antarabangsa pada masa sekarang.

Jamboree basikal bukit ini dikhaskan untuk perserta-perserta basikal bukit disepanjang laluan berliku sejauh 45 kilometer di Alam Budiman , U10 Shah Alam , Selangor. Kami menjangkakan 1500 sehingga 2000 perserta akan mengambil bahagian dalam acara ini.

Para basikalis tegar ini sentiasa menunggu untuk menakluki dan melalui cabaran-cabaran baru yang disediakan di sepanjang laluan ini. Sekarang adalah masa yang sesuai dan dengan bangganya kami menyatakan ini adalah acara berbasikal amal yang julung-julung kalinya diadakan. Acara "CYCLE FOR CARE" akan mengutip dana untuk OrphanCARE, Rumah Amal Asnaf Al-Barakah, Persatuan Kebajikan Anak Pesakit HIV / AIDS (PERNIM) dan mereka yang kurang bernasib baik di Selangor dan Lembah Klang.

Kami akan menjemput anak-anak yatim ini untuk sama-sama menguruskan acara Jamboree ini untuk mendedahkan mereka pada acara berbasikal dan peluang-peluang yang ada dalam aktiviti berbasikal. Kebanyakan mereka ini akan menghabiskan masa kanak-kanak mereka di rumah-rumah anak yatim dan selalunya mereka akan membesar dalam keadaan rendah diri atau tidak yakin pada diri sendiri mengakibatkan masalah tingkah laku dan pembelajaran mereka. Kebanyakan mereka apabila berumur 18 tahun akan meninggalkan rumah-rumah anak yatim yang didiami mereka sebelum ini, tanpa sokongan sistem keluarga yang sebenar-benarnya menjadikan sukar bagi mereka untuk memulakan hidup baru.

Source: sport.my/events

Comments

bola2api said…
bro, nak tanya, ada tak koleksi gamba2 pada event tersebut? nk tengok gamba kawan2 :)

Agoda

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Tempat Sarapan Pagi Best di Kota Bharu (UPDATE MEI 2022)

Destinasi 24 Jam : Pulau Pangkor, Perak

Tempat Makan Best di Kedah (UPDATE JAN 2022)

Bercuti ke Hatyai Thailand 2022 - Day 1

Itinerary ke Hatyai, 3 Hari 2 Malam