Posts

Showing posts from May, 2015

Bercuti ke Bandung - Day 2

Image
Trip to Bandung - Day 2
Breakfast di hotel buleh menjimatkan wang poket anda, food serving di Hotel Promanade adalah Halal. So buleh belasah cukup2 sementara nak tunggu lunch. kikiki...
Berbeza dengan Ho Chi Minh City, di Bandung ini rakyatnya lebih gemar memandu kereta berbanding bermotosikal. Lebih kurang macam kita jugak so trafik memang padu dan padat. Rakyat mereka kurang mesra dengan pejalan kaki, kalu nak lintas jalan memang susah beb...
Pagi 2nd day kami ke Tangkuban Perahu, nak tengok kawah gunung berapi katanya... yelah kat kampung saya xde gunung berapi, bila lagi nak tengok. Perjalanan dari hotel menuju ke Tangkuban Perahu mengambil masa lebih kurang 1jam termasuk cilok traffik.
Perjalanan mendaki bukit memang mencabar, so korang buleh tengok pada kiri dan kanan jalan penempatan perumahan yang super pack di lereng bukit. On the way ke sini anda akan lalui Kilang Pemprosesan Kopi Luwak. 
Tiba di Tangkuban Perahu anda kena bayar IDR70000, korang dah buleh mula bau macam karbait. …

Bercuti ke Bandung - Day 1

Image
Trip to Bandung - Day 1

Entry kali ini berkisarkan antara dairi perjalanan dan juga travel tips untuk menjadikan percutian anda lebih awesome dan lebih penting berada didalam kawalan.
Pertama saya akan menceritakan tips. Mungkin berguna dan sesuai untuk mereka yang xnk overbudget bila dah sampai Bandar Bandung.
Tips #1 : Create budget keseluruhan yang sesuai untuk anda. Budget ini merangkumi hotel, sewa kereta, duit makan, duit belanja seperti barangan yang nak dibeli tiket ke tempat yang ingin dilawati dan yang paling penting duit belanja shopping.
Tips #2 : Buat booking hotel lebih awal. Anda buleh search dengan menggunakan agoda.com, booking.com atau direct web hotel. Mungkin anda dapat lebih diskaun dengan online booking
Tips #3 : Sewa kereta berserta Supir (Pemandu) mungkin memerlukan  belanja yang lebih. Tetapi jika anda travel bersama bayi atau secara group, lebih baik memandu sendiri daripada memilih taxi. Lebih senang jika anda hired Supir anda sendiri untuk mengelakkan kesulita…

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...