Posts

Showing posts from May, 2012

Populasi Perumahan Hong Kong

Image
Populasi Perumahan Hong Kong

Lepas aku tgk gambar nih di China.smack, seriously kita perlu bersyukur pada Illahi kerana kita dpt lahir dimuka bumi Malaysia.

Hong Kong sejak dari dulu lagi dilanda masalah dengan kepadatan penduduk yang membiak dari semasa ke semasa sehingga kerajaan terpaksa menghadkan rakyat mereka dari melahirkan zuriat mereka. Kepadatan penduduk seramai lebih 7 juta manusia dan berkeluasan seluas 1,104km persegi menyebabkan pemaju rumah menjadi sakit otak.

Kebanyakkan perumahan penduduk Hong Kong telah di'transformasi'kan kearah multi-storey house untuk memberi laluan pada pembangunan yang lain.

Terdapat sebanyak 6588 buah multi-storey untuk perumahan telah dibina di Hong Kong yang juga telah mengalahkan bandar New York punya multi-storey house - 5818 buah. Demmmmm.....

Dibawah adalah beberapa gambar yang diambil oleh jurufoto German dan beliau telah mengumpul gambar2 multi-storey house yang tumbuh mcm cendawan di Hong Kong dan apa yang anda lihat ianya buka…

Video Games Live 2012

Image
Video Games Live 2012, Kuala Lumpur

Seriously for all gamers you should go for this concert dude! Buat pertama kali di Malaysia concert Video Games Live dilangsungkan bertempat di Istana Budaya KL.


Sape yang belom tahu, Video Games Live nih adalah concert yang membawa kebahagiaan dlm komposisi permainan video dimana Okestra Simfoni Kebangsaan mencipta semula muzik permainan video. Awesome......!

Antara muzik yang bakal dimainkan oleh mereka adalah Mario, Zelda, Gear Solid, WArcraft, Myst, Final Fantasy dan Kingdom Hearts. Malah beberapa muzik permainan video classic juga bakal mainkan dan semestinya anda yang selalu main games tahap dewa perlu datang untuk menikmati simfoni muzik berkenanaan.

Concert ini berlangsung pada 26 - 27 Mei 2012 di Istana Budaya dan tiket bermula pada harga RM98 hingga RM298, dan diingatkan juga etika berpakaian untuk concert ini adalah kemas dan bergaya. Tidak sesuai jika anda dtg dgn memakai costume gamers.



Source : istanabudaya.gov.my | videogameslive.com

Wonder Milk Damansara Utama

Image
Wonder Milk, Damansara Utama

Happy Birthday to my lovely wife! Sempena birthday beliau, aku bawak isteri aku melepak-ing di Wonder Milk Damansara Utama, tribute to Faridhilmi..

Kedai Wonder Milk nih dah beroperasi 12 tahun yang lalu tetapi dgn tema yang berlainan dan mempunyai cawangan di Citta Mall dan Publika Shopping Gallery. Wonder Milk menyediakan menu untuk Sarapan, Hi-Tea seperti sandwich, snack dan cup cake dan most probably kedai ni sesuai untuk lepak santai dan bukan untuk makan berat.

Decoration Wonder Milk aku kasik rating 9/10 pasal kedai dia sgt comel, teratur dan tersusun dengan deco creative. Deco yang simple membuatkan kedai dia tampak sangat menarik dan mostly deco furniture dorg daripada recycle. Sangat Creative.

Menu makan macam sandwich dan snack ader, tapi harga Wonder Milk adalah agak mahal berbanding kedai makan yang lain, untuk sekali-sekala datang lepak minum boleh laa.. idak gitu?? Status makanan dan minuman disini adalah Halal dan mendapat sijil halal dari …

Cinematography

Image
Cinematography - Photography 
Cinematography atau Cinemagraphs adalah sekeping gamabr dimana berlaku bergerakan kecil dan berulang-ulang. Kebiasaanya diterbitkan dalam bentuk format GIF animasi.
Cinemagraph nih boleh dikatakn awesome pasal gambar yang korang amik boleh diedit dan digerakkan secara ulangan... hummm mcm potret dlm citer Harry Potter, kan ader beberapa potret / newspaper dlm cite Harry Potter yang gmbarnya boleh bergerak2.. Awesome dude....!!
Disini aku paparkan beberapa gambar siri cinematography daripada New York Cinemagraph. Please enjoyyyy it....












Source : cinemagraph.com

Pulau Kapas, Terengganu

Image
Pulau Kapas, Terengganu

Last 2 week aku berhibur di Pulau Kapas, Marang Terengganu. Travel daripada KL mengambil masa  selama 6jam xde laa seksa sangat nak menyampainya ker Marang Terengganu.

Tiba di jeti Kapas di Marang, tros beli tiket feri yang berharga RM70 return dan anda perlu membeli tiket dua hala pasal kt pulau sana xada sape nak jaga kaunter untuk anda. Bravo!


Aku stay di Kapas Island Resort dan terus terang aku kasik rating 6/10 ajer atau 3star ajer. Disebabkan Pulau Kapas nih kecik dan xberapa banyak resort yang anda expect macam Hotel Concorde / Hotel Hilton. Tapi resort nih agak ok pasal harganya RM150/night dan tambah RM40 jika anda mahu meal package iaitu makan di Cafe Resort secara buffet untuk breakfast, lunch dan dinner. Kalu korang nak tau package yang lain atau chalet/resort yang korang leh pegi ker link yang aku attach source tu nant yer.








Kebanyakkan resort/chalet di Pulau Kapas menyediakan aktiviti laut mcm snorkeling, kayaking, candat sotong dengan scuba diving…

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...