Posts

Showing posts from October, 2012

Taufan Sandy, New York

Image
Taufan Sandy, New York

Semalam taufan Sandy telah membadai di New York bermula jam 2.00pm waktu tempatan. Bencana taufan Sandy ini telah mengakibatkan kerugian yang amat teruk untuk New York, setakat ini kerugian masih lagi dikira dan telah mencecah hampir kerugian sebanyak 20billion USD.

Menambahlagi kesengsaraan rakyat  disebelah timur Amerika Syarikat apabila bekalan tenaga elektrik terputus dan juga menyebabkan sistem pengangkutan dan pergerakkan orang ramai lumpuh untuk beberapa hari lagi.

Angka korban kini meningkat kepada 39 orang dan kebanyakan mangsa terbunuh disebabkan dihempap pokok tumbang dan objek-objek keras yang berterbangan. Bandaraya New York adalah antara yang paling teruk terjejas apabila kota terbesar dunia itu ditutup untuk hari kedua, hari ini. New York Stock Exchange (NYSE) melaporkan akan mula beroperasi pada keesokkan hari untuk urusniaga.

Datuk Bandar New York, Michael Bloomberg, berkata ia mungkin mengambil masa empat atau lima hari lagi kepada sistem trans…

Dora The Explorer, The Movie

Image
Dora The Explorer, The Movie

Semalam Encik Naieem telah memberikan saya satu link youtube untuk dipertontonkan, video tersebut mampu membuatkan saya menangis teresak-esak sehingga tertidur.

Ini adalah kerana saya telah melihat trailer Dora The Explorer versi real movie yang sememangnnya mampu membuatkan mood kerja anda hari ni sangat happy... Dora The Explorer ini akan dilakonkan oleh Ariel Winter dan pastinya bukanlah movie ini berunsurkan kanak-kanak riang-ria pasal ada scene bunuh-bunuh dengan tembak-tembak mcm gerak khas...Adakah anda selalu menonton Dora The Explorer kt rumah wahai encik Naieem?

Movie ini akan dipertontonkan pada summer, tak tahun summer bile maybe summer tahun lepas atau tahun nih, pastinya saya akan download ajer.. buahahahahah....So layan trailer Dora The Explorer, next year bring to you WonderPet real movie...

Explorasi Google Data Center

Image
Explorasi Google Data Center

Hampir kesemua orang menggunakan enjin pencarian Google.com pasal ianya lebih pantas dengan menggunakan Google Chrome berbanding dengan Mozilla ataupon Explorer. Saya juga percaya bahawa enjin carian Google juga lebih pantas dari Yahoo! dan MSN.

Bagaimana untuk mengetahui kepantasan Google anda boleh lihat setiap kali anda membuat carian dan carian tersebut akan disertakan masa carian oleh server Google. Itupon kalu anda perasan laa...

Ok sekarang saya mahu anda lihat sendiri bagaimana keadaan data center Google Inc di Lenior North California. Ini adalah salah satu Google data center dan Goole Inc. mempunyai banyak lagi data center seluruh pelusuk dunia. Dianggarkan Google telah melaburkan sebanyak 20Billion USD untuk teknologi data center diseluruh dunia.

Anda boleh lihat didalam video yang saya paparkan atau anda boleh ronda-ronda dalam data center Google dengan sendiri (macam main game plak). Saya juga telah melihat dan ronda-ronda dalam data center ini…

Kia Optima SX Batman Edition

Image
Kia Optima SX Batman Edition

Seriously? Oh kami memang sukakan movie Batman dan lebih huru-hara jika Batman menampilkan Bat Mobile yang baharu.

Bat Mobile pada keluaran 2012 telah di-design-kan sendiri oleh pengarah filem tersebut iaitu Christopher Nolan. Bat Mobile ini menampilkan banyak ciri-ciri yang baru dan rekabentuknya seakan kenderaan askar wataniah untuk tempur bandar!

Ok untuk hari ini Kia juga tidak melepaskan peluang bagi peminat Batman-nista dengan mengeluarkan model Kia Optima SX Batman Edition. Kia Bat Mobile ini telah dilancarkan di SEMA Show bulan lalu, kereta ini boleh diguna pakai pada jalan-raya biasa dan tidak menyalahi undang-undang dari segi modifikasinya.

Oleh kerana kereta asalnya adalah kereta Kia Optima, maka spesifikasi enjinnya tetap sama dengan yang asal cuma yang membezakannya adalah custom-works dari West Coast Custom. Mereka juga ingin menampilkan beberapa lagi kereta superhero pada tahun hadapan dan sesiapa yang mempunyai Kia Optima, anda akan mendapa…

Short Movie from R/C Toy

Image
Short Movie from R/C Toy

Ahaaaa saya suka dengan permainan R/C (Remote Control). Lately saya tertengok short movie yang menggunakan kereta dan helikopter remote control. Awesome!

Video ini telah dihasilkan oleh Freddie Wong (Visual Effect-er) yang 100% menggunakan model kereta dan helikopter kawalan jauh untuk filem aksi pendek. Mereka juga membina beberapa set untuk scene kemalangan dalam video tersebut untuk menjadikan filem pendek mereka lebih real.

Manakala untuk scene helikopter muncul untuk mengejar kereta, mereka telah menggunakan dua jenis model helikopter kerana model pertama telah rosak kerana kemalangan. Kebanyakan dari ahli krew Freddie ini mereka juga peminat setia permainan alat kawalan jauh.

Ini juga satu idea yang lebih menarik untuk kami, mungkin member's yang selalu amik video kahwin tu, apakata korang pon buat short film mcm nih. Post pada youtbe mana nak tahu nant Steven Spielberg amik koran keje dengan dia ker. So layan dulu filem ini...

Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal)

Image
Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal)

UBuntu adalah bukan sejenis produk yang akan menemui jalan buntu, akan tetapi UBuntu sangat popular digunakan oleh programmer. Ubuntu 12.10 akan telah dilancarkan pada 18 Oktober lalu dan uBuntu kali ini akan diberi nama Quantal Quetzal. UBuntu ini akan memaparkan graphic yang lebih typography dan iconography dimana grafik desktopnya dipertingkatkan dri versi yang terdahulu iaitu 12.4

UBuntu 12.10 ini juga didatangi dengan GNOME 3.6, Python 3, dan LinuxKernel 3.5. Salah satu yang lebih menarik pada UBuntu baru ini mereka memaparkan aplikasi One UBuntu dimana user boleh menggunakan UBuntu ini dalam perisian Android.

Paling menarik UBuntu ini tidak memerlukan sebarang aplikasi Anti-Virus kerana O/S Ubuntu adalah bebas virus. Lagi satu UBuntu boleh di-download secara free sahaja tidak memerlukan lesen dan menurut blog UBuntu, sudah tidak ada lagi image untuk CD dan DVD, ianya adalah lapuk! Anda hanya download  dengan versi yang baru dan anda terus simpan da…

Hyatt Hotel, Kuantan Pahang

Image
Hyatt Hotel, Kuantan Pahang

Hyatt Kuantan sebenarnya dah lama beroperasi iaitu sekitar tahun 2000 dan terletak di Pantai Telok Cempedak. Mengambil masa selama 20minit dari airport Kuantan dan 2jam 30 minit jika memandu dari KL.

Hotel ini bertemakan sea-rain forest dimana pengunjung dapat menikmati keindahan alam semulajadi di tepi pantai dan bukit bukau disekitar Hyatt ini. Sebanyak 330 buah bilik yang terdapat di Hyatt antaranya Deluxe Room, Seaview Room , Club King, Regency Suite dan mcm2 lagilah yang disediakan dari hotel 5 bintang ini.

Dari segi facilities sememangnya Hyatt akan menyediakan selengkap mungkin untuk penginap hotelnya. Antara kemudahan yang disediakan 2 side swimming pool yang terletak berhadapan dengan laut dan clubhouse, jungle tracking, scuba-diving, gymnasium, malah terdapat juga beberapa restoran dan bar.

Oleh kerana Hyatt hotel ini adalah hotel taraf lima bintang, maka harganya juga perlu 5 bintang! Harga bilik Deluxe bermula dari RM280, bilik Seaview pula berm…

MotoGP 2012, Sepang Circuit Malaysia

Image
MotoGP 2012, Sepang Circuit Malaysia

Minggu ini akan berlangsung sukan permotoran yang berprestij iaitu MotoGP. Event ini akan berlangsung pada 19 - 21 Oktober 2012 di Sepang International Circuit (SIC).

Pasti Malaysia mengharapkan Zulfahmi Khairuddin 21, mendapat tempat podium sebagai tuan rumah sendiri.   Beliau menunggang motosikal KTM dari team Airasia-SIC-AJO telah membawa nama negara keseluruh dunia dan En. Tony akan menjanjikan sesuatu jika beliau memenangi podium di SIC minggu ini. Jangan jadi Janji dicapati suda...

Tahun lalu perlumbaan MotoGP ini ditamatkan lebih awal kerana berlaku insiden yang melibatkan kematian Marco Simoncelli pada selekoh pertama. Diharapkan pada tahun ini para GP Rider membuat performance lebih mantap dan kali ini, saya ingin tengok En. Rossi akan kalah pada track feberet beliau. Long live Lorenzo!

Tapi tahun ini pihak pengurusan SIC telah menaikkan harga tiket lagi kepada RM153 untuk Main Grandstand manakala harga open Hillstand pula diturunkan pada …

RedBull Stratos - New Record Freefall Jump

Image
RedBull Stratos - New Record Freefall Jump

Semalam Redbull Stratos telah mencatatkan rekod dimana Felix Baumgartner telah berjaya membuat free fall jump dari Stratos dan mendarat di permukaan bumi dengan selamat.

Berita mengenai projek RedBull Stratos ini telah saya paparkannya pada minggu lalu. Felix Baumgartner telah membuat lompatan dari aras Stratosphere iaitu dari ketinggian 128,100 kaki (39.04km) dan mencapai kelajuan supersonic 1,342.8 km/h (Mach 1.24). Kelajuan terjunan ini telah dicatatkan rekod sebagai manusia pertama yang mencapai kelajuan tahap supersonic yang sememangnya lebih laju dari kelajuan pesawat penumpang yang ada didunia.

Semasa terjunan, Felix hilang keseimbangan pada paras 100,000kaki dan beliau berjaya mengawal keadaan yang membuatkan dirinya tidak maut. Felix Baumgartner mendarat dengan selamat dan disahkan sihat oleh doktor. Beliau hanya mengambil masa selama 9min 30 saat dari lompatan Stratos sehingga ke darat.

Anda boleh lihat rakaman free fall jump ini dis…

Tubotel, Langkawi

Image
Tubotel (Tube+Hotel), Langkawi

This is awesome, idea yang sangat kreatif kerana Tubotel ini membina chalet room mereka dengan menggunakan tube parit... Hahaha maybe sound weird and disgusting, tapi idea ini mampu menarik pelanggan yang sememangnya sukakan kelainan.

Hotel ini terletak berhampiran dengan Pantai Cenang, Langkawi. Owner Tubotel ini tidaklah menggunakan tube parit, sebenarnya dia membina bilik berbentuk tube dengan custom made dan mendapat idea dari  Austrian Dasparkhotel dari German.

Tubetol ini bukanlah hotel bertaraf lima bintang, ianya adalah sebuah hotel untuk backpackers yang menawarkan harga bilik yang rendah bermula dari RM98.00 hingga RM200.00 sahaja. Setiap bilik tube ini dibina dengan permandangan sea-view supaya setiap pengunjung dapat menikmati sunset.

Selepas perasmian Tubotel oleh Tun Dr. Mahathir, Tubotel ini menjadi tumpuan pada pelancong asing dan kebanyakkan daripada mereka akan melepak sehingga 1-2 bulan lamanya. Tubotel juga menyediakan perkhidmatan sa…

Rumah & Bangunan Pelik

Image
Rumah & Bangunan Pelik di Seluruh Dunia.

Entry kali nih aku buat satu compilation mengenai rumah & bangunan pelik yang diambil dari seluruh pelusuk negara. Ada antara rumah nih yang aku rasakan sempoi dan awesome pasal dorang sangat creative untuk buat rumah nih.

Bangunan ini adalah bangunan Lembaga Kemajuan Ikan Negara di Hyderabad. Bangunan yang direka seperti bentuk ikan berfungsi sebagai mekanisma penyelarasann antara agensi-agensi perikanan negara tersebut.

Suse Li-FE 12.2 Release

Image
Suse Li-FE 12.2 Release

Pada bulan lalu Suse Li-FE 12.2 telah dilancarkan pada bulan yang lalu, Suse Li-FE (Linux For Education) 12.2 ini adalah versi ubahsuai daripada Suse 12.1 dimana KDE desktopnya hanya sedikit diubah dan penambahan kelajuan untuk application. Ohh men versi 12.1 pon kami belom abih guna sepenuhnya lagi wahai Suse...

Suse 12.2 ini berfungsi dengan KDE 4.8, GNOME3.4, XFCE 4.10 dan sekarang versi ini telah menggunakan Plymouth / GRUB2 sepenuhnya.

Untuk menggunakan Suse 12.2 ini pc/laptop anda mestilah mencapai tahap minumum yang disyorkan.

CPU: Intel Pentium III 500 MHz or higher minimum, Pentium 4 2.4 GHZ or any AMD64 or Intel64 CPU recommended.RAM: 1 GB, 2 GB recommendedHard drive: 3 GB for minimal system; 5 GB recommended for standard system
Untuk Suse user, versi 12.2 ini mungkin berubah sedikit dari versi sebelumnya dan janganlah anda berharapkan graphic yang cantik/lawa daripada Suse. Kalu nak main graphic sila beli Mac okay..
Anda boleh download Suse 12.2 ini di…

Gambar Lawak Kurang Asam

Image
Gambar Lawak Kurang Asam

Pagi tadi check facebook, ader sorang makhluk Allah telah post beberapa gambar lawak Malaysia didalam facebook yang menyebabkan aku gelak sorang-sorang tak henti.

Walaupun gambar ini adalah sangat cikai dan dah lapuk, tapi aku tetap tergelak tengok gambar ini dan aku kasik title lawak yang kurang asam... Maafkan saya jika gambar sangat terlampau. Mungkin gambar nih korang dah tengok tapi aku tetap nak upload jugak!

Jadi aku kasik 5 gambar yang aku rasakan paling lawak versi Malaysia. Malas aku nak typing banyak-banyak, Layan dude...

Mari Belajar Niat Solat Jamak & Qasar

Image
Mari Belajar Niat Solat Jamak & Qasar

Ramai rakan saya dan termasuk saya selalu kerja outstation, maka hasilnya solat kita boleh di Jamak dan Qasar.

Ramai juga mengatakan bahawa kenapa nak buat Jamak & Qasar sedangkan kita kadang-kala naik flight dan hanya mengambil masa sejam-dua ajer untuk sampai destinasi yang jauh. Jawapannya (Jawapan dari Ustaz Dr Hasan Din), Allah dah beri kemudahan tu gunakan ajerlah, solat Jamak & Qasar ini sebagai hadiah daripada Allah kepada hamba-Nya.

Okay jangan lari topik, disini saya sertakan sekali cara-cara niat untuk melakukan solat Jamak & Qasar. Sharing is caring. InsyAllah...

Loopers 2012

Image
Loopers 2012

Malam tadi saya nak gi tengok wayang, asalnya nak tengok cerita Hotel Transylvania tapi full house la plak. So saya pun memilih cerita Loopers pasal saya tengok rating dalam imdb dorang kasik rate 8.2.

Sesungguhnya sungguh malang bahawa cerita ini memang membosankan, saya tak tau camner leh dapat rating 8.2, patut kasik rate 4.5 ajer... Masa tengok cerita nih memang tak paham tapi bila dah baca balik review baru ler kawe paham, tapi cerita nih tetap tak best!

Cerita ini mengenai masa depan dimana orang masa depan kembali pada masa mudanya untuk memperbetulkan keadaan, pada awal jalan cerita dah makin syiok dah. Tapi bila datangnya Bruce Willis untuk memburu Seth, ters jadi bosan.

Boring and wasted!

IKEA Train, Japan

Image
IKEA Train, Japan

Kali ini aku memaparkan advertising yang sangat awesome dari Jepun. Rata-rata ramai orang tahu di Jepun memang banyak advertise dorang dibuat dalam bentuk lampu neon seperti mana Bukit Bintang KL cuba nak cuba seperti Tokyo jugak.

Kebanyakkan advertisement yang dibuat didalam train selalu kita dapat lihat samada dalam bentuk poster atau sticker yang ditampal pada dinding train. Bezanya kali ini IKEA dari Jepun menukar interior dalaman train mereka kepada Ikea Design.

Ahaaa mereka telah menukar kerusi train kepada sofa, meletakkan langsir, lampu dinding, dan yang paling trade mark adalah mereka meletakkan price tag pada setiap barang yang mereka letak dalam train tersebut.
Secara tak langsung advertise sebegini akan menarik perhatian orang ramai untuk singgah ke IKEA. Demmm sampai macam tu sekali.

Maybe IKEA Malaysia boleh buat advertise macam di Jepun tapi mungkin bertahan 2-3 hari, hari hari yang berikutnya dah barai pasal kena kopak... Hahahaha

Tesco Homeplus Subway, South Korea

Image
Tesco Homeplus Subway, South Korea

Tesco Homeplus di Korea Selatan telah memperkenalkan satu kaedah pembelian runcit dari kedainya secara online. Kebanyakkan kedai-kedai lain juga menyediakan perkhidmatan jualan secara online, akan tetapi berbeza dengan Tesco Homeplus kerana mereka membeli barangan runcit dengan perlu menangkap gambar QR Code dari gambar virtual yang ditampal di dinding berkenaan.

Hahaha... aku rasakan ini adalah awesome! Tesco Homeplus memperkenalkan kaedah ini pada tahun lalu yang dibina disebuah Subway dibandar Seoul dimana pengguna subway ini tidak akan kebosanan tatkala menunggu train nak sampai maka beli-belah adalah masa yang terbaik. Awesome solution!

Barangan runcit Tesco ini akan ditampal disekitar subway train itu dan setiap gambar barangan  mempunyaiQR code. Pengguna perlu meng-download aplikasi Tesco Homeplus sebelum membeli barangan. Pilih mana-mana barangan yang anda mahu beli dan capture QR code menggunakan aplikasinya. Setelah itu buat pembayaran seca…

Fenomena Halo berlaku di Lembah Klang

Image
Fenomena Halo berlaku di Lembah Klang

Apakah itu Fenomena Halo? yang saya tahu Halo ini adalah sejenis game yang pastinya akan menggangu minda gamers jika meninggalkannya buat seketika.

Sebenarnya fenomena Halo ini adalah fenomena dimana terbentuknya kristal ais pada awan Cirrus yang sejuk dan berada pada ketinggian 5-10 kilometer di lapisan atas troposfera. Maka hasilnya kita akan nampak satu lingkaran yang akan mengelilingi matahari sepertimana yang berlaku tengah hari semalam.

Fenomena ini berkemungkinan akan berlaku dalam lingkungan 100hari pada setiap tahun. Semalam fenomena in muncul selama 2jam semalam iaitu pada waktu tengahhari.

Ada sesetengah pihak mengaitkannya dengan tanda-tanda kiamat kerana berlakunya ribut matahari, oleh kerana itu terjadinya lingkaran tersebut. Pada rakan facebook saya, janganlah jadi bodoh sangat sehinggakan nak mengaitkan benda-benda sebegini  dengan perkara kiamat. Tanda-tanda kiamat sudah pun tertulis didalam Al-Quran, tak perlu ditokok tambah lagi…

Red Bull Stratos by Maxis

Image
Red Bull Stratos by Maxis

Semalam Maxis telah pon mengiklankan mengenai Red Bull Stratos ini. Mungkin ramai yang tidak tahu apekebenda Red Bull Statos nih, ianya bukanlah sebuah minuman energy yang baru akan tetapi satu projek dari Red Bull untuk memecah rekod dengan membuat terjunan dari 120,000kaki / 36.576km dari atmosfera.

Felix Baumgartner akan memecahkan rekod yang sebelum ini dibuat oleh Col Joe Kittinger dengan terjunan dari ketinggian 102,800 pada 16 Ogos 1960. Pada 8 Oktober 2012 ini Felix dari Red Bull akan membuat terjunana FreeStyle dari ketinggiam 120,000kaki dan dia mestilah kena hidup bila mendarat untuk mendapatkan rekod pasal sebelum nih ada yang terjun tros mati kerana kekurangan oksigen.

Projek ini telah dirancang beberapa tahun yang lalu dan Red Bull Stator telah melepasi dua ujian pentingnya pada Julai lalu dimana Felix membuat terjunan dari ketinggian 90,000 kaki dan mendarat dengan selamat.

Maxis akan membuat liputan siaran langsung pada 8 Oktober ini dan tidak…

Peserta Jamboree MTB UPM Meninggal Dunia

Image
Peserta Jamboree MTB UPM Meninggal Dunia

Hari ini lepak kedai makan lepas anta bini, baca paper dan terlihat laporan dari Harian Metro yang mengatakan seorang peserta yang menyertai Jamboreen Mountainbike UPM semalam meninggal dunia.


Arwah tersebut dari Kelab Basikal Pasoh Satu mengalami sesak nafas sehingga mukanya kebiruan dan tercungap cungap. Rakan pasukan memberi pertolongan dan arwah disahkan meninggal dunia dalam perjalanan ke Hospital Serdang.

Anda boleh membaca berita lanjut di dalam Harian Metro hari ini. Saya ucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham semoga roh dicucuri dan diberkati Allah.

Ajal dan maut ditangan Allah. Kepada rakan basikal, kalau berbasikal jaga-jagalah kesihatan kita, dont push to the limit, healthy/safety become number one. Al-Fatihah untuk Allahyarham.


Source : hmetro.com.my

Raef - I'm Yours (Jason Mraz Cover)

Image
Raef - I'm Yours (Jason Mraz Cover)

Okay beberapa hari yang lalu saya dah upload lagu With You yang dinyanyikan oleh Raef. Kali ini saya paparkan pula I'm Yours yang sangat awesome.

Walaupon liriknya hanya sedikit sahaja diubah, tapi gubahan muziknya lagik sempoi pulak dari original Jason Mraz. So enjoy the video dude...

Related Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...